Nejčastější choroby a škůdci kaktusů

Kaktusy jsou velmi oblíbenými pokojovými rostlinami, které pěstujeme v našich domácnostech. Ovšem i tyto krásné rostliny mohou trápit mnohé choroby a škůdci. Víte, jaké to jsou?
Kaktus

Korkovitost kaktusů

Mezi jednu z častějších chorob kaktusů patří korkovitost, která je způsobena příliš vysokou vzdušnou vlhkostí, poruchami ve výživě nebo silným osluněním neotužených rostlin. U rostlin, které jsou napadeny korkovitostí omezte zálivku a přemístěte rostlinu na světlejší stanoviště. Napadené listy odstraňte.

Fusariová hniloba způsobuje vadnutí kaktusů

Kaktusy nejprve ztrácejí lesk, blednou a vadnou jednotlivé články, postupně onemocněním vadnou celé rostliny. V současné době nejsou k dispozici dostatečně účinné přípravky proti této houbě.

Svilušky napadají také kaktusy

Svilušky naruší listy, ze kterých vysávají buněčnou šťávu. Napadené buňky listů odumírají, což se objevuje jako tmavé skvrnky na horní straně listů. Listy postupně ztrácejí svěží zelenou barvu a blednou. Rozvoj svilušek podporují vysoké teploty a nízká vzdušná vlhkost. Rostlinu často rosíme.

Rzivost kaktusů

Na jednotlivých článcích kaktusů se vytvářejí drobné hrbolky, které později hnědnou a praskají. Z nich se uvolňují spory rzi, které roznášejí vzdušné proudy. Napadené články odlomte a zničte, kaktusy izolujte od ostatních. Na postřik rostlin napadených rzivostí můžete použít fungicidní přípravky Topaz a Vectra. Ošetření je vhodné provádět 2 krát až 3krát za 10 dní.

Puklice

Mezi časté škůdce kaktusů patří také puklice, které na povrchu rostlin tvoří bělavé nebo žlutohnědé štítky. Jednotlivé puklice můžete odstranit s pomocí jehly. Vhodné je použití přípravku Mospilan.

Stonoženky

Pokud na vaší rostlině objevíte vykousány dutiny, nejčastěji za to může škůdce jménem stonoženka. V odumírajících zbytcích pletiva se velmi často také usídlují četné houby. Napadené části kaktusů odstraňte. Pouze u mladých rostlin se doporučuje chemické ošetření zálivkou.

Pokojové rostliny a jejich pěstování - další užitečné rady

Bambus, mini bambusy - charakteristika a základní rady pro pěstování

Kaktusy a jejich oblíbené druhy

Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Jak pěstovat Aloe Vera?

Oblíbené druhy masožravých rostlin

Pěstování pokojových rostlin v hydroponii

Rostliny vhodné do kanceláří

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Banánovník (Musa), charakteristika a základní rady pro pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies