Kov v moderní zahradě

Od doby bronzové ušel kov už pěkný kus cesty a také jeho využití se rozšířilo snad do všech oblastí našeho života. Proč ho tedy nevyužít v zahradě? Pojďte se přesvědčit, že i tam má tento ušlechtilý materiál své nezastupitelné místo.

Kov v moderní zahradě

Ploty dělají zahradu

Nejčastějším využitím kovu v zahradě jsou bezesporu ploty. Prefabrikáty lze zakoupit ve specializovaných obchodech, ale chceme-li něco originálnějšího, sáhneme po práci uměleckého kováře. Výhodou je, že výsledku vtiskneme punc originality - máme možnost vybrat si barvu, materiál a v neposlední řadě i vzor. Plot by měl ke svému domu „pasovat" - ke strohé kubistické vilce nebudeme volit složité secesní ornamenty a venkovskou chalupu si nedáme obehnat plotem, který jako by vypadl z učebnic funkcionalismu.

Různý materiál, různý výsledný dojem

Nejčastěji se používají ocel, hliník či litina, které kovovému objektu propůjčí ultramoderní vzhled. Popularitu získává i speciální ocel COR-Ten, která svým rezavějícím povrchem vnáší do zahrady nostalgickou patinu i zajímavou barvu.

Další využití kovu v zahradě

  • Je libo altán nebo pergolu? A proč k jejich zhotovení nepožít kov, třeba i v kombinaci se dřevem?
  • Na terasu či balkóny se hodí mřížky, po nichž se mohou pnout květiny, krásně vypadají i kovové držáky na květináče.
  • Nejenom dětem udělají radost kovové lavicové houpačky.
  • Drobné kovové skulptury, větrné korouhvičky nebo svítidla vypadají stylově a budou-li vybrány s vkusem, povýší vaši zahradu na umělecké dílo.

Kovový zahradní nábytek

Opět může být v kombinaci se dřevem a pro větší pohodlí bývá často doplněn polstrovanými polštáři. Můžeme si vybrat stoly, které mají uprostřed otvor na slunečník - v horkých letních dnech tuto vymoženost určitě oceníme. Praktickým pomocníkem, který sadu zahradního nábytku vhodně doplní, je kovový servírovací stolek, který lze použít jak venku, tak v interiéru.

Mnozí výrobci (nebo spíše prodejci) kovového nábytku ujišťují, že celokovový nábytek lze nechat venku i v dešti a mrazu a nic se mu nestane. Někteří výrobci jsou ochotni na kovový nábytek poskytnout až pětiletou záruku proti korozi.

Údržba kovových předmětů v exteriéru

Nepodaří-li se vám ochránit kov od počátku pečlivou údržbou a pravidelnými nátěry, je třeba rez obrousit drátěným kartáčem, pak aplikovat odrezovač - nátěr, který přemění zbývající rez na neškodné látky. A vše znovu několikrát natřít.

Na trhu jsou už však barvy, které lze aplikovat i na nepřipravený kovový povrch, a to jen v jedné vrstvě. Otázkou je pak životnost takového nátěru... Nicméně i tady se najde kvalita - vítězem této kategorie barev je Hammerite. Počítejte ale s vyšší cenou - 1 m2 natřené plochy vás přijde na 60 Kč.

Moderní zahrada v holandském stylu

Udírny v moderní zahradě

Nenáročná moderní zahrada - jak na to?

Dětské pískoviště v moderní zahradě

Ovocné stěny v moderní zahradě

Moderní zahrada v anglickém stylu

Moderní zahrada - dekorace z kamene a keramiky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies