Ovocné stěny v moderní zahradě

S pomocí ovocné stěny lze poměrně dobře skloubit optickou ochranu soukromí vaší zahrady a užitek z úrody ovoce. Kromě toho je také takový „ovocný sad” nenáročný na prostor.
Květ jabloně

Ovocně stěny v zahradě - jaké mají tyto stěny přednosti?

S pomocí ovocné stěny lze poměrně dobře skloubit optickou ochranu soukromí vaší zahrady a užitek z úrody ovoce. Kromě toho je také takový „ovocný sad” nenáročný na prostor, protože větve se vyvíjejí jen na dvě strany. Tato forma úpravy ovocných stromů je vhodná zejména pro úzké zahrady v řadové zástavbě nebo pro malé zahrádky.

Vhodné druhy ovocných stromů

Díky poloze u plotu dostávají plody dozrávající na ovocné stěně také dostatek slunečního světla a výborně se vybarvují. Nejvhodnější pro pěstování ve tvaru ovocné stěny jsou jabloně a hrušně, zejména odrůdy s kratším plodným obrostem.

Odrůdy vhodné pro ovocné stěny

Jabloně:

Discovery, James Grieve, Šampion, Golden Delicious, Lord Lambourne, Aneta, Melodie, Gold Spur, Otava, Rosana, Svatava, Topaz, Idaret, Ontario

Hrušně:

Clappova, Wiliamsova čáslavka, Lucasova, Konference, Madame Verté, Grosdemange, Diana, Dicolor, Pařížanka

Vhodné podnože a jejich výsadba

  1. Sázíme jednoleté očkovance - špičáky - nebo dvouleté stromky. Stromky s vypěstovanými korunkami orientujeme při výsadbě tak, aby byly dva protistojné, dobře vyvinuté výhonky ve směru řady.
  2. Na velmi dobrých půdách a u vzrůstnějších odrůd by měli mít stromky slabě rostoucí podnož M 9, J-TE-F, J-TE-G, kdouloň a jiné, na méně úrodných půdách a u slaběji vzrůstných odrůd středně rostoucí podnož M 26, M 4 a MM 106.
  3. Pokud jsou stromky naštěpované na vhodných podnožích, dodržíme odstupy asi 2,0 - 2,5 metru.
  4. Oporou pro stromky je dřevěná nebo drátěná nosná konstrukce. Na drátěnky jsou nejlepší železné trubky zabetonované do hloubky 50 - 60 centimetrů a pozinkovaný drát o síle 2,5-3 milimetru.

Tvarování ovocných stěn

Při tomto způsobu pěstování nejsou postranní výhonky uspořádány kolem středního výhonku nebo kmene, ale jsou od něj pouze napravo a nalevo, tedy v rovině. Silnější výhonky tvarujeme jen na dvou stranách. Tyto boční větve vedeme v tupém úhlu ke kmeni nebo vodorovně. Už při výsadbě je nutné upevňovat oba nejnižší výhonky na nejspodnější drát a střední výhonek zkrátíme na pupen nacházející se asi 50 cm nad nimi. Zpočátku bychom měli tyto výhonky směřovat mírně šikmo nahoru, protože jinak by byly proti střednímu výhonku z hlediska růstu příliš znevýhodněné. Až v létě je vyvažujeme více vodorovně na nejspodnější drát.

Řez ovocných dřevin

Řez je poměrně jednoduchý. Po výsadbovém řezu silně raší nejvyšší pupen. Také z pupenů nacházejících se těsně pod ním vznikají letorosty, z nichž dva nejvhodnější opět vedeme na obě strany podél napínací drátu. Následující jaro řežeme opět jen střed 50 centimetrů nad druhou sérií větví, aby mohly vznikat další boční větve. Nejšikmější výhonky, které vyrůstají na kmeni mezi bočními větvemi, ty vyvazujeme v létě do vodorovné polohy. Při tvarování ovocné stěny dbáme na to, aby spodní boční větve byly vždy delší než vět následujícího poschodí. Ovocná stěna by neměla být vyšší než 2,2 - 2,5 metru. Malá zahrada působí opticky větším dojmem, když stěna zůstane nižší - přibližně 1,8 - 2,0 metru.

Tipy pro krásnou zahradu

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies