Kerblík a jeho pěstování

Kerblík třebule je rychle rostoucí jednoletá bylinka, která má příjemnou nasládlou petrželovo-anýzovou chuť. Daří se ji na okenním parapetu, nejlépe na severně či východně orientované straně.

Kerblík v kuchyni

Všeobecně o kerblíku

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) je jednoletá aromatický bylinka z čeledi miříkovitých (Apiaceaé). Přezdívá se mu také třebule nebo stoklasa. Divoce roste zejména v jižní Evropě a v Orientu. Dorůstá do výšky až 40 centimetrů. Květy jsou bílé, uspořádané do okoličnatého květenství. Jemné lístky jsou dva až třikrát zpeřené.

Pro zajímavost:

Naši předkové kerblíku holdovali zejména na jaře, byl oblíbenou postní bylinkou, která se tradičně konzumovala na zelený čtvrtek.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Kerblík obsahuje vitamín C a A, hořčík, železo a karoteny. Používá se při dietě, vysokém tlaku a žaludečních problémech. Čaj z listů podporuje trávení, pomáhá proti bolestem hlavy a usnadňuje usínání. Pleťová maska z kerblíku čistí a zvláčňuje pleť a zabraňuje tvorbě vrásek.

Využití kerblíku v kuchyni

Kerblík může využít všude tam, kde se používá petržel. Používají se čerstvé mladé listy kerblíku, sklízíme je proto ještě před tím, než rostlina rozkvete. Vhodný je do zeleninových salátů, pomazánek, polévek, houbových a vaječných jídel a omáček, na grilované kuře, ryby, jehněčí a mleté maso. Je neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně (hojně se přidává do jemných francouzských omáček a bylinkové směsi „fines herbes“).

Pěstujeme kerblík

Stanoviště a pěstební substrát

Kerblík má rád polostinné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Do pěstebního substrátu je vhodné přidat také jeden díl perlitu, který jej provzdušní.

Zálivka

Kebrlík je náročný na živiny a bohatou zálivku, půda by proto nikdy neměla vyschnout. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Nadbytečná zálivka rostlině také škodí.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Množení

Kerblík je jednoletá bylinka, která se dá vysévat postupně - od časného jara až do podzimu (poslední výsev v září pro následující jaro). Vyséváme do truhlíků či květináčů, umístěných na vnitřní straně oken nebo na jiném místě v bytě, kde je dostatek světla a tepla. Semínka zasejeme řídce a jen zlehka prstem zatlačíme. Vzrostlé rostlinky jednou přepichujeme. Již za tři týdny budou sazeničky dostatečně velké. Při přesazování a prvním přepichování vytahujeme rostlinky zlehka za stonek, abychom nepoškodili kořeny. Přesazujeme je do malé jamky a zeminu kolem sazenice jen lehce přihrneme - nestlačujeme silou!

Upozornění:

Semena kerblíku klíčí dobře jen krátce po sklizni. Jsou-li semena starší než jeden rok, je jejich klíčivost značně snížena.

Choroby a škůdci

Při dlouhotrvajícím chladném a vlhkém počasí trpí kerblík plísněmi. V takovém případě je vhodné umístění rostliny na světlejší a teplejší stanoviště.

Pěstujeme yzop jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme koriandr jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme saturejku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme bazalku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies