Proč je vhodné předpěstovat si sadbu zeleniny?
Předpěstování by se dalo ve zkratce popsat jako vysazování mladých rostlinek v době, kdy je pro přímý výsev na venkovní záhony ještě chladno.
Jaké druhy zeleniny je vhodné předpěstovat?
Jedná se především o druhy pocházející z teplejších krajů a druhy zeleniny citlivé na chlad – například okurky, papriky, rajčata, lilky.
Vhodné nádoby pro výsev
Malé hliněné či plastikové květináčky, misky, nízké truhlíky, apod.
Moření semen
Pokud si zakoupíme semínka v obchodě, jsou již většinou namořená. V opačném případě rostliny moříme speciálními přípravky, které vám doporučí v každém větším zahradnictví.
Jak správně vysévat zeleninu?
Drobné osivo (například salátové semínka) vyséváme konečky prstů po celé ploše. Větší semena (například okurek), klademe jednotlivě do malých květináčků a lehce je do substrátu zatlačíme. Potom na ně nasypeme tenkou 1 až 2 cm vysokou vrstvu zeminy, utlačíme a opatrně zalijeme, nejlépe jen vlhčíme rozprašovačem.
Nezapomeňte výsev přikrýt fólií
Výsev přikryjeme průhlednou fólií, abychom zajistili klíčícím rostlinkám vzduch. Když se objeví prvních pár listů, kryt odstraníme.
Vhodný termín pro výsev zeleniny
Nejlepší termín pro předpěstování zeleniny na okně je konec února, začátek března. Dřívější předpěstování není v normálních domácích podmínkách vhodné.
Diskuze