Finský honič

Finský honič je lovecký pes, určený především k lovení zajíců a lišek. Při lovu velmi razantně štěká. Podává výborné výkony i ve ztížených podmínkách.

Finský honič

Všeobecně o tomto plemeni

Na počátku 19. století se ve Finsku vyskytovali vedle původních plemen také honiči evropského typu. Rozvoj finských honičů nastal po založení Finského Kennel Klubu v roce 1889. První plemenný standard byl vypracován v roce 1932. Chovatelské kluby z jednotlivých regionů Finska sehrály významnou roli při rozvoji této rasy. Křížení, která se uskutečnila na počátku XX.století, přispěla rovněž k vytvoření plemenného základu, z něhož vzešel současný finský honič.

Finský honič - povaha

Finský honič je klidný, aktivní a přátelský pes, který nikdy není agresivní. Má vlídnou a mírnou povahu, není tedy příliš dobrým hlídačem. Dobře vychází s dětmi i ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 55 až 61 centimetrů (ideální výška je 57 až 59 centimetrů), fena má v kohoutku 52 až 58 centimetrů (ideální výška je 54 až 56 centimetrů).

Váha:

Finský honič váží v rozmezí 20 až 25 kilogramů. Přesnou váhu standart FCI neuvádí.

Srst:

Finský honič má srst s krátkým, hustým a měkkým podsrstím. Krycí srst je střední délky, dobře přiléhající, rovná, hustá a spíše hrubá. Zbarvení je trojbarevné - má černý plášť, bohatě tříslové zbarvení je na hlavě, dolních částech těla, ramenou, horních částech zadních končetin - může být na nohách. Bílá značení jsou obvykle na hlavě, krku, hrudi, dolních částech končetin a na špičce ocasu.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Finský honič je pes střední velikosti, stejnoměrně vysoký, silné postavy - ne však těžký. Poměr mezi délkou těla a kohoutkovou výškou je 1,1 : 1.

Hlava:

Při pohledu zepředu je její šířka rovnoměrná a horní část vyklenutá.

Krk:

Je středně dlouhý, svalnatý, suchý.

Oči:

Oči středně velké, nejsou vyboulené, jsou oválného tvaru, tmavě hnědého zbarvení, pohled míří přímo dopředu. Mají pokojný výraz. Okraje očních víček jsou černé.

Uši:

Jsou zavěšené, jejich vnitřní strana dobře přiléhá k hlavě. Jsou v takové pozici, že jejich zadní hrana směřuje ven (od hlavy) a špička skoro dopředu. Jsou nasazené na linii, spojující nosní houbu a oči.

Ocas:

Je nízko nasazený, mírně zatočený, dosahuje až k hleznům. U kořene je silný, směrem ke špičce se zeštíhluje. Je porostlý obdobnou srstí, jaká kryje celé tělo.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Péče o srst

Péče o srst není složitá, stačí cca 1x týdně kartáčovat. Důležité je také zastřihování chloupků kolem očí a čistění kožních záhybů pod očima. Nesmíme zapomenout na pravidelné zastřihování drápků.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá obvykle vysokého věku, nad 12 let.

Hygenův honič

Istrijský hrubosrstý honič

Hamiltonův honič

Artoisský honič - Artoisský honič

Haldenův honič

Ariégeois - Ariéžský honič

Schillerův honič

Balkánský (srbský) honič

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies