Schillerův honič

Schillerův honič je živý, inteligentní a přátelský pes. Má rád děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty. Není vhodný pro chov v bytě.

Schillerův honič

Z historie plemene

V 19. století si švédský farmář Per Schiller přivezl honiče z jižního Německa. Zkřížil ho s místním honičem, čímž dal podobu dnešnímu Schillerově honiči. Původně se využíval jako lovecký pes a to především k lovu zajíců a lišek. K loveckým účelům se využívá i v dnešní době (nikdy neloví ve smečce), ale zároveň se chová jako společník. Schillerův honič byl jako plemeno uznaný švedským Kennel Clubem v roce 1907. Oficiálně byl uznán v roce 1952.

Schillerův honič - povaha

Schillerův honič je živý, inteligentní, pozorný, vnímavý, vytrvalý a laskavý pes. Má rád děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty. Není vhodný pro chov v bytě.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 53 až 61 centimetrů, ideální výška je 57 centimetrů. Fena má v kohoutku 49 až 57 centimetrů, ideální výška je 53 centimetrů.

Váha:

Schillerův honič váží v rozmezí 14,5 až 15,5 kilogramů. Standard FCI hmotnost neuvádí.

Srst:

Jeho srst je hustá, středně dlouhá a přiléhavá. Na hlavě, uších, přední straně končetin by srst měla být krátká a hladká. Pod ocasem a na zadní části stehen může být krycí srst o něco delší. Zbarvení se objevuje tříslové s černým pláštěm, s možnými bílými znaky.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Toto psí plemeno má mírně obdélníkové tělo.

Hlava:

Hlava je podlouhlá, při pohledu zpředu a ze strany by hlava měla mít trojúhelníkový tvar.

Krk:

Krk je dlouhý a silný, kůže na krku je pružná a dobře přiléhající.

Oči:

Oči jsou tmavě hnědé, se živým a aktivním výrazem.

Uši:

Uši jsou vysoko posazené, natažené vpřed dosahují až do poloviny délky čenichu.

Ocas:

Ocas je posazený v linii zádi, je rovný nebo mírně šavlovitě zatočený, u základu je široký, směrem ke konci se zužuje, délkou dosahuje až k hleznům.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky za každého počasí. Dožívá se průměrného věku 12 - 14 let, ale i déle

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies