Istrijský hrubosrstý honič

Hledáte trpělivé psí plemeno, které vás bude doprovázet na túrách, bude na vás trpělivě čekat, když nejste doma a snese i vaší kočku a novorozeného syna? Pak je pro vás Istrijský hrubosrstý honič jako dělaný.

Istrijský hrubosrstý honič

Původ rasy

Istrijský hrubosrstý honič (slovinsky Istarski Ostrodlaki Gonič, anglicky Istrian Wire-Haired Scent Hound) byl vyšlechtěn v dnešním Chorvatsku v polovině 19. století zkřížením Istrijského krátkosrstého honiče a Vandejského tritona. Důvodem byla snaha získat silnějšího a zvučnějšího hlas pro Istrijského hrubosrstého honiče. Honič byl původně vyšlechtěn pro lov zajíců a lišek, nízký zvučný hlas byl proto velmi důležitý. Po rozpadu Jugoslávie se tato nově vzniklá rasa dostala na pokraj vyhynutí, v současné době se ale jejich počet začal opět zvyšovat.

Jak vypadá Istrijský hrubosrstý honič

Jedná se o silné, dobře stavěné psí plemeno střední výšky. Výška v kohoutku se pohybuje okolo 46 až 58 cm, hmotnost okolo 20 kg. Hmotnost se pohybuje mezi 16 až 24 kg. Oči jsou tmavé, uši tlusté, čenich široký. Srst je hrubá a dlouhá 5 až 8 cm, barva srsti je bílá až béžová, mohou se vyskytovat i narůžovělé skvrny či oranžové skvrny. Vzácné nejsou ani oranžově zbarvené uši a oranžová skvrna ve tvaru hvězdy na čele.

Charakter plemene

Ať už toto plemeno vychováte jakkoliv, Istrijský hrubosrstý honič zůstane vždycky svůj: mírný, poslušný a klidný. Velmi dobře snáší ztížené podmínky a prakticky jakékoliv počasí. Nemá problém s ostatními zvířaty, výborně vychází i s dětmi. Více mu ale svědčí venkov nebo předměstí, není to pes vhodný do městského ruchu.

Istrijský hrubosrstý honič a péče o něj

Istrijský hrubosrstý honič je velmi čilý pes, potřebuje proto pravidelné a dlouhé vycházky a zátěžové hry. Jeho hrubá srst naštěstí žádnou zvláštní péči nevyžaduje. Istrijský hrubosrstý honič se dožívá v průměru dvanácti let, aktivní život ale jeho šance na vysoký věk prodlužuje.

Další honiči

Artoisský honič

Hamiltonův honič

Schillerův honič

Hygenův honič

Ariézký honič

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies