Děti a pokojové rostliny

Rostliny mohou být pro dítě stejně fascinující jako domácí zvířátko. Zjistěte, jak v dítěti probudit vztah k flóře a které pokojové rostliny jsou do jeho pokojíčku nejvhodnější.

Dítě, rostliny, zahrada

Pokojové rostliny v dětském pokoji

Dětský pokoj s dítětem do tří let by neměl rostliny obsahovat vůbec. Pokud na tom přece jen trváte, volte alespoň rostliny nekvetoucí a umístěte je mimo dosah dítěte. Pozor také na jedovaté a dráždivé rostliny. Málokdo například ví, že listy Prvosenky mohou citlivou dětskou pokožku podráždit.

Jakmile dítě dovrší čtyř let věku, můžete jej s pokojovými rostlinami začít seznamovat. Zpočátku volte jednoduché, malé a odolné rostliny, které kvetou – právě první květy budou dítě fascinovat nejvíce.

Vedeme dítě k lásce k rostlinám - které jsou pro malého zahradníka nejvhodnější?

Vhodnými rostlinami jsou pro každé dítě fialka nebo azalka, které kvetou i v zimě. Malý zahradník časem pochopí, že když jej bude pravidelně zalévat, rostlinka bude růst a kvést. Starší dítě můžete naučit také odstřihávat uschlé květy či listy, občas jej může také rosit rozprašovačem na kytky. Listy společně otírejte jednou za týden vlhkým hadříkem, chlupaté listy zbavujte prachu jemným štětečkem. Hnojení a přesazování může dítě asistovat, tuto práci mu ale rozhodně nepřenechávejte. Zpočátku vykonávejte veškerou péči o rostlinky spolu, pak dítě pouze kontrolujte, zda dělá vše správně.

Staršímu dítěti můžete pořídit kaktus nebo masožravou rostlinu – ty děti přímo zbožňují. Bohužel v případě masožravek se spokojte s tím, že potomek bude chtít rostlinku neustále krmit hmyzem, což ale masožravkám škodí - masitá strava je pro ně zpestřením, jakýmsi zákuskem, a pokud je nucena často uzavírat své „lapače“, je oslabená a odumírá. Také péče o masožravky bývá náročnější – vyžaduje neustálý přísun světla a vlhkosti. Atraktivní jsou pro starší děti také rostliny cibulovité – například narcis nebo hyacint. Plete se vám dítě často v kuchyni, zajímá jej vaření? Pak si domů raději pořiďte pažitku nebo bazalku. Fascinovat jej bude také ozdobná paprika nebo Nertera, vypadající jako mech s miniaturními rajčátky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies