Africká fialka, charakteristika a základní rady pro pěstování

Fialka vyžaduje jasné světlo, především v létě musíme rostlinu chránit před přímým slunečním zářením. Africká fialka není náročná na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho.
Africká fialka

Africká fialka, charakteristika a základní rady pro pěstování

Africká fialka je u nás velice oblíbená pro svou skromnou krásu a nenáročnost. Své jméno zdědila po baronu Walterovi von Saint Paul St. Claire, protože právě tento muž ji koncem 19. století nalezl v Jižní Africe v Usambartském pohoří Kapské provincie. Fialka vyžaduje jasné světlo, především v létě musíme africkou fialku chránit před přímým slunečním zářením. V zimě vyhovuje africkým fialkám umístění na jižním okně, v létě na okně západním nebo východním. Průměrná pokojová teplota pro pěstování fialek, by se měla pohybovat okolo 20 °C, nejlépe po celý rok. V zimě udržujte rostliny při teplotě minimálně 18 °C. Teplota nesmí klesnout pod 15 °C! Pro založení květů jsou optimální teploty kolem 20 až 22 °C. Rostlina špatně snáší náhlé změny teploty a průvan!

Jak zalévat africkou fialku?

Pěstujeme-li africkou fialku při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Africká fialka není náročná na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Santpaulii zaléváme měkkou, odstátou vodou. Rostlina dobře snáší suchý vzduch, rosení teplou vodou jí však prospívá. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostliny. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro africkou fialku

V létě hnojíme africkou fialku jedenkrát 1 krát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, rozpuštěného ve vodě. Rostliny jsou poměrně náročné na živiny, nesnáší vysoký obsah solí v substrátu. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování pokojových rostlin. Doporučuje se pro pěstování také směs rašeliny a minerální zeminy smíchané v poměru 2 až 3:1. Substrát by měl být kyprý, dobře propustný s vyšším podílem rašeliny (pH 5,5 až 6,5). Fialky přesazujeme jednou za rok, nejlépe na jaře nebo v létě.

Saintpaulia ionantha – množení

Fialky se velmi snadno rozmnožují. Africké fialky množíme listovými řízky nebo semeny. Při množení listovými řízky se řapík z mateřské rostliny zkrátí do tvaru trojúhelníku o velikost asi 2 cm a takto připravené listy se sází do rašeliny nebo směsi rašeliny s pískem.Také se mohou listy nechat zakořenit ve vodě. Při teplotě 20 až 25 °C se za 6 až 8 týdnů vytvoří na bázi řapíků malé rostlinky. Při zakořeňování je dobré přetáhnout přes rostliny fólii a občas je rosit. Vykvést by poprvé měly za 5 až 9 měsíců.

Jak kvetou fialky?

Fialky kvetou celoročně. Vybrat si můžete z velké škály barev květů.

Choroby a škůdci

Ve velmi suchém prostředí může africkou fialku napadat mšice nebo vlnatka. Africká fialka může také trpět plísní, plísní šedou a hnilobou kořenů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies