Pažitka – chutná zahradní dekorace
karmik karmik
15.03.2007
Pažitka je jednou z nejznámějších bylinek. Odedávna byla využívána v kuchyni a lidovém léčitelství, ale její využití je ještě širší. Je vynikající okrasnou květinou na zahrádce.
Pažitka (Allium schoenoprasum) - zdravá a krásná bylinka
Pažitka je nejen chutná, ale také krásná bylinka, která může zpestřit design vaší zahrady. Zvláště se hodí tzv. čínské pažitky s až 60 cm dlouhými listy podobnými trávě. Kvetou růžovofialovými květy a mají chuť po česneku. Ostatní druhy pažitky nedorůstají více než 40 cm a mají cibulovitou chuť. Je jen na vás, jestli se rozhodnete pěstovat ji v květináčích či truhlících nebo přímo venku, na zahradě.
Jak pěstovat pažitku
Pažitku vysévejte vždy na jaře. Lepší je nejdříve nechat vyklíčit semena v květináči a teprve až rostlinka zesílí, ji vysadit na zahradu. Pažitce se nejlépe daří ve středně těžké, živné půdě s dostatkem humusu a vápna. Neobejde se bez vydatné zálivky. Zálivku a hnojení ukončete v září. Pokud budete chtít pažitku konzumovat, rozkvetlá poupata včas odstraňujte, bylinka si tak udrží svou chuť.
Množení a seřezávání pažitky
Pažitka se rozmnožuje dělením cibulí nebo přesazováním trsů jednou za tři roky na jaře. Na jednom místě neponechávejte pažitku déle než 5 let. V prvním roce pažitku neseřezávejte, aby zesílila. Učiňte tak až následující rok, kdy dosáhne 10-15 cm.
Co s pažitkou v zimě
Na podzim můžete pažitku přesadit do květináče a pěstovat v bytě nebo ji přikrýt suchým listím, aby na jaře vyrostla čerstvá nať.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
3.0
Počet:
2
Nejlepší:
5
Nejhorší:
1
Diskuze