Bonsaje a jejich pěstování – užitečné rady od A do Z

V dnešním článku jsme se podrobně zaměřili na pěstování pokojových i venkovních bonsají. Důležité informace o pěstování, přesazování, tvarování, hnojení či přezimování se dočtete právě zde.
Bonsaje

Z historie bonsají...

Nápad začít tvarovat miniaturní stromy, tedy bonsaje, vznikl v Číně, odkud se postupně rozšířil do celého světa. Doslova přeloženo má slovo bonsai význam strom v misce, kde bon znamená miska a sai strom. Vhodnými úpravami stromů, pěstovaným v malých nádobkách, je dán miniaturní tvar a vzhled prastarých stromů tak, jak jsou typické ve volné přírodě. První miniaturní stromky se objevily v Evropě koncem 19. století.

Vybíráme rostlinu pro pěstování bonsají... více v článku ZDE.

Dělení bonsají

Dle nároku na pěstební prostředí se dají bonsaje rozdělit do 2 základních skupin:

  • bonsaje pěstované na venkovním stanovišti
  • bonsaje pěstované v pokojových podmínkách

Pěstební nádoba a substrát

Jehličiny

Pro většinu jehličnatých bonsají je vhodná směs z lesní borové hrabanky, borové nebo smrkové drcené kůry, drnovky a hrubšího písku. Směs se mísí 1:1:1.

Listnaté bonsaje

Pro listnaté bonsaje se používá směs drnovky, rašeliny a písku v poměru 1:1:3. Pro rostliny vřesovištní je vhodná směs drnovky, rašeliny a písku v poměru 1:3:1:1.

Pokojové bonsaje

Pro pokojové bonsaje používáme rašelino-jílovité substráty nebo půdní substráty z drnovky s příměsí rašeliny, písku, listovky s přídavkem pařeništní nebo kompostové zeminy.

Vhodná pěstební nádoba

Velikost koruny bonsaje je pro nás základním vodítkem k určení správné velikosti nádoby (vhodná je nádoba menší, která nám zpomalí růst rostliny). Každá nádoba musí mít odtokový otvor. U menších stačí jeden, u větších nádob je zapotřebí dvou až tří otvorů.

Vhodné stanoviště pro pěstování

Každá bonsaj má svou individuální potřebu světla, podle toho by měla být umístěna. Výběr stanoviště by měl poskytnout ty nejlepší podmínky pro zdravý růst bonsají, s ohledem na intenzitu slunce nebo stínu. Také nesmíme opomenout vlhkostní a klimatické podmínky.

Jak bonsaje zalévat?

Bonsaje potřebují pravidelnou zálivku měkkou odstátou vodou pokojové teploty. Vlhkost zeminy poznáme podle její barvy, čím je světlejší, tím je zemina sušší. Pokojovým bonsajím vyhovuje vzdušná vlhkost 40 až 50%

Hnojení - bonsaje potřebují pravidelnou výživu

Hnojení je také důležitou součástí správného vývoje bonsají - přihnojujeme od jara do srpna, před zimou hnojení vynecháme.

Přezimování venkovních bonsají

Nejchoulostivější částí bonsají je kořenový systém, který může utrpět poškození při teplotách nižších než -5°C. V zimě bonsaje zahrabáváme bez misky do půdy v zahradě. Na stinném místě zapustíme kořenový bal tak hluboko do země, aby nejspodnější větve stromku vyčnívaly na povrch.

Tvarování bonsají – jak na to?

Pěstování bonsají vyžaduje určité zkušenosti, velkou trpělivost a hlavně talent pro tvarování rostliny. Abychom u bonsaje udrželi její typický miniaturní tvar, musí se tvarovat. Pokojové bonsaje se mohou řezat, stříhat, zaštipovat, drátovat i přesazovat kdykoli (ideální termín je od března do dubna). Jako první se tvaruje kmen, teprve pak až větve.

Pokojové rostliny a jejich pěstování - další užitečné rady

Bambus, mini bambusy - charakteristika a základní rady pro pěstování

Kaktusy a jejich oblíbené druhy

Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Jak pěstovat Aloe Vera?

Oblíbené druhy masožravých rostlin

Pěstování pokojových rostlin v hydroponii

Rostliny vhodné do kanceláří

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Banánovník (Musa), charakteristika a základní rady pro pěstování

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies