Zdravé vaření v parním hrnci

S parním vařením můžete objevit nový směr zdravé a rychlé přípravy pokrmů. Přednosti parního hrnce ocení nejen zastánci zdravého životního stylu, ale také gurmáni či lidé omezení dietou.

Parní hrnec

Výhody parního hrnce

  • Díky parnímu hrnci lze připravit během chvilky velmi chutný a zdravý pokrm, který navíc neobsahuje žádný tuk.
  • Parní hrnec umožňuje rychlejší a pohodlnější přípravu jídel, je schopen pracovat již po 5 vteřinách po zapnutí.
  • Do parního hrnce můžeme vložit několik potravin nebo jídel a vařit je najednou.
  • Potraviny si zachovají více vitamínů a minerálů.
  • Při vaření se pachy potravin navzájem nesmíchají.
  • Využití parního hrnce je všestranné – připravit v něm lze vegetariánská jídla, jídla pro děti, polévky, kynuté těsto, maso, ryby, zeleninu, knedlíky, rýži, ovoce i dezerty.
  • Manipulace i údržba parního hrnce je velmi snadná.
  • Připravované pokrmy se nikdy nepřepálí.
  • K vaření nepotřebujete žádný olej.
  • Parní hrnce mívají obvykle nízkou spotřebu elektřiny.
  • Parní hrnec lze zakoupit v mnoha velikostech i designových provedeních.

Nevýhody parního hrnce

  • Při vaření (a zejména při vyndávání hotových pokrmů z hrnce) musíme dávat pozor na horkou páru – hrozí riziko opaření.

Princip parního hrnce

Parní hrnec ohřívá vodu na vodní páru, která poté prochází jednotlivými nádobami s potravinami a vrací se zpět po stěnách hrnce na dno, kde je umístěna odkapávací miska.

Typy parních hrnců

Parní hrnce dělíme na dva základní typy – elektrické a ty, které jsou určeny na sporák. V současné době jsou oblíbené zejména elektrické parní hrnce. Tento typ parního hrnce jednoduše postavíme na stůl, nalijeme do jeho spodní části vodu, vložíme vybrané potraviny, přiklopíme pokličkou, zapneme do zásuvky a spustíme příslušný program. Ostatní práci již udělá hrnec za nás. Zvukovým znamením nám hrnec oznámí, že je pokrm připraven a lze jej servírovat.

Jak parní hrnec vypadá?

Parní hrnec se skládá z několika částí: základny, odkapávací misky, nádob na potraviny a poklice.

Základna parního hrnce – obsahuje topné těleso (které vodu ohřívá a vytváří vodní páru), vypínač, elektrickou šňůru, časovač a měrku množství vody.

Odkapávací miska – miska slouží ke sběru kondenzované páry a drobných zbytků potravin.

Miska na drobné potraviny – slouží k vaření rýže, kuskusu či různých míchaných pokrmů nebo sladkých jídel.

Nástavce (nádoby) na potraviny – do nádob se vkládají a vaří jednotlivé potraviny. Většinou jsou to dvě nebo tři nádoby, které mají ve spodní části otvory (těmi proudí vodní pára) a které se staví na sebe nad základnu parního hrnce. Nádoby mohou být skleněné, plastové, případně kovové. Počet nádob, které použijeme, závisí na množství potravin - je možné použít pouze jednu nádobu, ale také všechny tři nádoby.

Poklice – poklice slouží k uzavření svrchní nádoby na potraviny a umožní oběh páry. V poklici jsou většinou dva otvory, které slouží k odchodu nadbytečné páry z hrnce.

Zdravé a snadné vaření v parní troubě

Vaříme v elektrickém tlakovém hrnci

Lahůdky z římského hrnce

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies