Vaření zcela bez tuku
Předností této hliněné nádoby je vaření a pečení bez přidání tuku. Potraviny vařením neztrácejí vitaminy ani minerální látky. Uplatnění římského hrnce je mnohostranné, můžete v něm připravovat lahodné pečeně (jakékoliv maso), polévky, nákypy nebo dokonce také chléb, bábovky a koláče. Suroviny, jako je například maso a zelenina, můžete v hrnci připravovat společně. V tomto případě si však hlídejte dobu vaření, je nutné včas odebrat zeleninu, aby se vám nerozvařila.
Římský hrnec je vhodným prostředkem především pro ty, kteří si chtějí udržet štíhlou linii těla a samozřejmě pro diabetky, kteří musí dodržovat přísný režim a často mají problém v obyčejném nádobí uvařit tak, aby bylo jídlo co nejméně tučné.
Jak správně zacházet s římským hrncem?
Již v dobách antiky lidé znali kouzlo hliněných hrnců, jenž zachovávali specifickou chuť a aroma potravin. Římský hrnec je plně využíván i dnes a stává se tak levnější variantou parních hrnců. Před každým použitím je ale nutné hrnec i poklici naplnit na 15-20 minut vodou. Během pečení se z pórů hrnce voda postupně uvolňuje a tím je zaručeno jemné vaření v páře. Není tedy potřeba přidávat žádný tuk a většinou se jídlo nemusí ani podlévat vodou nebo vývarem.
Hrnec naplněný surovinami se vždy vkládá pouze do studené trouby a teprve pak je možné zvolit požadovanou teplotu. Jestliže je potřeba během pečení přilévat vodu, vždy se bezpodmínečně musí nejdříve ohřát. Stejný postup se používá i při vyjmutí hrnce z horké trouby, nikdy jej nestavte na studenou plochu, jako podložku můžete použít např. dřevěné prkénko nebo utěrku. V prvním i v druhém případě by mohl hrnec vlivem teplotních rozdílů prasknout a těžko byste u prodejce uplatnili nárok na výměnu, i když by byl ještě v záruce.
Údržba římského hrnce
Na vyčištění římského hrnce používejte pouze horkou vodu a měkký kartáček. Nikdy při jeho čištění nepřidávejte žádný saponát a nemyjte jej v myčce. Saponát nebo jiné přípravky by se dostaly do pórů hrnce a poklice a při dalším použití by byly těmito přípravky potraviny cítit.
Diskuze