Zařizujeme půdní byt

Půdní nebo také podkrovní byty zažívají v poslední době svůj boom. Nabízejí krásný výhled, nevšední atmosféru a velmi často i rozlehlý prostor. Jak ho zařídit, aby všechny tyto klady vynikly?

Půdní byt

Nejen klady...

V úvodu jsme se sice zaměřili na pozitiva půdního bytu, ale jsou zde i některé negativní aspekty, se kterými je nutné počítat:

  • Ve starších domech obvykle chybí výtahy.
  • Nepříjemné výkyvy teplot - v létě se kvůli horku nedá spát, v zimě naopak mrzneme. To ale lze odstranit kvalitní izolací nebo klimatizací. Obecně se proto doporučuje pořídit byt na ose východ-západ, nikoli sever-jih, kde budeme polovinu dne čelit slunečním paprskům.
  • Centra měst s atraktivními půdami jsou památkově chráněna, a tak mnohé úpravy musejí schválit památkáři a stavební úřad.

Plocha půdních interiérů

Většinou překračuje běžný průměr panelákových bytů - jenže jen část bytu mívá výšku 1,8 až 2 metry a více, tedy prostor, který lze běžně používat. U klasického půdního bytu se tak snižuje jeho reálná obytná plocha o třetinu až polovinu. Vhodné je plochu zbytečně nečlenit příčkami - do půdních bytů se otevřený prostor hodí, navíc zbytečně nezatěžujeme strop.

Statika

Statik musí posoudit a vypočítat, zda zdi a stropy nižších podlaží nový byt v podkroví unesou. U domů postavených z cihel nebo tvárnic to většinou bývá bez problému. Jiná situace může nastat u starých montovaných staveb.

Kvůli statice bývá často nutné používat na půdách lehké stavební prvky, třeba tvárnice Hebel nebo Porotherm nebo sádrokartonové příčky. Problémem u posledně jmenovaných bývá jejich zvuková izolace a navíc je pro zavěšení skříněk či jiných těžších předmětů budeme muset doplnit o vnitřní nosnou konstrukci.

Okna

Měla by být dodržena norma, že prosklená plocha dosahuje zhruba 10 až 15 % podlahové velikosti místnosti. Toho dosáhneme umístěním jak klasických svislých oken tam, kde je to možné, tak pomocí vikýřů anebo střešních oken.

Nábytek

Záleží na počtu zkosených stěn s nižší výškou. Prostor využitelný k zastavění nábytkem by měl mít na výšku aspoň 130 cm.

Většinu nábytku do půdního bytu (hlavně skříně) bude třeba dát vyrobit na zakázku, čímž se zařizování pochopitelně prodraží. Praktické jsou vestavné skříně s čelními posuvnými dveřmi, které umožňují vytvořit libovolnou výšku a využít prostor za nimi. Při stěhování na ně ale musíme zapomenout, těžko je ještě někde jinde využijeme. Výrazně zkosené zdi jsou často využity k zastavění nízkými skřínkami, aby byl prostor maximálně využit. Nevýhodou je nepohodlí při manipulaci s nimi. Řešením je nechat si udělat na míru hlubší skřínky a využít u nich výsuvné police, aby byl snadný přístup i k věcem uloženým vzadu.

Zkosené stěny - ergonomická pravidla pro umístění nábytku

  • Postel - je možné ji postavit tam, kde je u zdi výška alespoň 80 až 100 cm, pro vstávání zlůžka se doporučuje 180 cm. Jestliže vám k potřebné výšce při vstávání chybí dvacet či třicet centimetrů, nechte si udělat za pohovku polici, která poslouží jako odkladní prostor nebo příruční knihovnička.
  • Sedací nábytek - platí totéž, co pro postel - při vstávání by ideální výška měla být 180 cm.
  • Psací stůl - výška u zdi by měla být alespoň 75 cm.
  • WC - výška šikmého stropu nad hlavou v sedící pozici musí být minimálně 135, lépe 146 cm.

Barvy

Pokud jsou v interiéru zachovány a přiznány tmavé trámy, bude lepší se držet bílé i dalších světlých barev. Chceme-li opticky snížit příliš vysoký strop, je vhodné namořit na tmavo krokve (nosné trámy krovu) a vodorovné trámy, které je spojují. Naopak příliš nízký strop opticky zvedneme světlou, nejlépe bílou barvou.

Tipy

  • Zrcadlo - je-li nad umyvadlem zkosená stěna, zvolte model na teleskopickém rameni.
  • Úzký průchozí prostor - opticky ho zvětšíme umístěním dveří vjedné ose.
  • Střešní balkony - zavřený balkon vypadá jak dvě střešní okna osazená nad sebe. Balkon vznikne pouhým rozevřením sestavy dvou oken.
  • Koordinace prací - vpřípadě zadání práce několika firmám nebo řemeslníkům hrozí riziko jejich nedostatečné koordinace, což se týká hlavně dílčích prací. Vyplatí se objednat si firmu, která se zabývá komplexní úpravou podkroví.

K tématu:

Moderní dům a byt - půdní vestavby

Starý nebo nový byt?

Home staging - útulný domov během chvilky

Průměrná cena bytů v ČR

Zařizujeme byt pro alergika

Tipy pro váš byt - oživte interiér!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies