Zahrada bez chemie

Neustále jsme zatěžováni škodlivými látkami, proto se snažme omezit používání chemie alespoň na vlastní zahradě. Přinášíme užitečné triky, které nezatěžují životní prostředí ani vaše pěstitelské plody!

Jablka v košíku

Čistá zahrada bez plísní a škůdců, to je sen každého zahrádkáře. Bohužel škůdci se nevyhýbají ani té nejopečovávanější zahradě. Chemické přípravky sice většinou fungují, místo hodnotného ovoce a zeleniny však získáte umělou stravu!

Bio fintami na škůdce

Prokletím všech brambor je mandelinka bramborová, málokdo ale ví, že tenhle žlutočervený brouček nesnáší vůni bazalky. Zalijte 100 g sušené bazalkové nati půl litrem 40% alkoholu, nechejte dva dny odstát, přefiltrujte, přidejte 5 ml tekutého mýdla, zřeďte 5 litry vody a výslednou směs používejte jako postřik. Mandelinky si velmi rychle začnou hledat domov jinde! Mandelince také vadí vůně lógru, po vypití kávy jej tedy můžete usušit a půdu s bramborami jím občas posypat.

Krtek, mšice, ale také spousta dalšího škodlivého hmyzu, pro změnu nesnáší česnek. Jednoduchý roztok si připravíte z 20 přepasírovaných stroužků česneku, zalitých litrem vroucí vody. S vychladlým roztokem můžete jít do akce! Proti škůdcům ovocných sadů zase dobře fungují feromonové lapáky, které se zavěšují na stromy.

Přírodní hnojivo šetří vaši zahradu

Výživné hnojivo pro zeleninu i pokojové rostliny si připravíte z listů kopřiv. Naplňte jimi osmilitrovou nádobou, zalijte půl litrem vody, zatěžte kameny a uzavřete. Měsíc nechejte kvasit na slunci nebo jiném teplém místě. Zákvas pak přeceďte přes gázu a zřeďte dvěma litry vody.

Přesličkový výluh na houby a plísně

Přeslička obsahuje kyselinu křemičitou, která podporuje růst rostlin, zároveň ale také zbrojí proti houbám a plísním. Ochranný postřik si připravíte z 100 g přesličkové natě, kterou necháte jeden den luhovat v litru vody a poté jej ještě alespoň 30 minut provaříte. Zřeďte s vodou v poměru 1:4 a aplikujte pomocí ostřikovače na rostliny plísní či houbami napadené – nebo také jako prevenci (nejohroženější jsou ovocné stromy, růže a vinná réva).

Zásady bio pěstování - myslete na naši Zemi!

Nejčastější škůdci v zahradě

Bio zahrada - nový trend?

Plevel, který léčí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies