Biozahrada – nový trend?

V dnešní době se stále častěji setkáváme se zahradami, které nazýváme „bio“. Jsou tedy čistě přírodní. Pokud i vy toužíte po zahradě bez chemie, v souladu pouze s přírodou, čtěte dále.

Tráva

Co je biozahrada?

Biozahrada by měla být plná plná života, mělo by to být místo, v němž je dosaženo rovnováhy přirozenou cestou. Zároveň musí harmonizovat s okolím a toho všeho dosáhnout bez chemie. Na biozahradě vše souvisí se vším, volíme pestrost v druhové skladbě. Dokonale přírodním prostředím se na biozahradu snažíme přilákat i zvířecí obyvatele, kteří nám mohou pomoci bojovat proti škůdcům.

Zvířata jako pomocníci

Jak už jsme již uvedli výše, zvířata jsou neodmyslitelnou součástí vyvážené biozahrady. Vytvořme jim tedy prostředí, kde mohou v klidu žít. Pokud na zahradě máte suchou zídku, malou tůňku nebo třeba trnitý keř, mohou se vám časem objevit na zahradě nejen ježci, ještěrky, žáby, úžovky, ale i užitečné včely.

Moderní je biozahrada, je však velmi náročná

Biozahradu si může zařídit pouze zkušený zahrádkář. K maximálnímu využití půdy je potřeba zvážit její únavu a proto pravidelně obměňovat skladbu rostlin.

Rady pro kvalitní kompost

Kompostu věnujte velkou pozornost. Čerstvý hnůj zarytý na zahradě sice podpoří růst rostin, ty jsou ale o to více napadány a také se hůře skladují. Do kompostu použijte různé příměsy strukturního, suššího a dřevitého materiálu se zelenou hmotou, kuchyňskými odpady a jiným materiálem bohatým na dusík. Je dobré kompost provlhčit močůvkou nebo kopřivovým zákvasem. Kompost zakryjte, aby se dostatečně zavlhčil, kvůli provzdušnění i někdy překopejte.

Zelené hnojivo

Na biozahradě hnojíme jak jinak, než přírodně. Nejdůležitějším komponentem biozahrady je vyvážená a živá půda, tedy plná mikroorganismů, které do půdy dostaneme kromě kompostování i hnojením. Nejvhodnější pro zelené hnojení jsou rostliny z čeledi vikvovitých, např. jetel, bob polní... Na jejich kořenech žijí bakterie, které do půdy velmi dobře vážou potřebný dusík. Využívá se také hořčce nebo ředkev z čeledi brukvovitých, dále pak žito, slunečnice, měsíček.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies