Nejčastější škůdci v zahradě

S nadcházejícím jarem nám opět nastává starost o rostliny a stromy v zahradě, které jsou zejména po dlouhém zimním spánku napadány mnohými škůdci. Víte, jak proti nim bojovat? Přečtěte si více o ochraně rostlin proti mravencům, krtkům, hlemýžďům, mšicím a dřepčíkům.

Larva, housenka, list, rostlina

Mravenci

Vyhnat mravence ze zahrady je poměrně velký problém, protože většina chemických přípravků, které by měli mravence vyhnat, nepomáhá. Posyp postiženého místa chloraminem, polití vroucí vodou s citrónem a nebo rybí tuk, jsou prostředky, které mravence zaručeně z vaší zahrádky vyženou.

Dřepčíci

Dřepčíci jsou malí broučci, kteří mají velmi silné zadní nohy a dokáží skákat až metr daleko. Škodí převážně na jaře. Tento brouk přezimuje ve spadaném listí. Dřepčíci vyžírají do listů otvory a znemožňují listům provádět základní biologickochemické děje, ovlivňující základní měrou život rostliny.

Škodí převážně na brukvovité zelenině, ředkvičkách, ředkvích, křenu, malgoldu, kapustě, kedlubnech, někdy i balkónových rostlinách.

Sbírání brouků na jaře je málo účinné, proto je vhodné použití přípravku Decis EW 50 (0,03%), Karate 2,5 WG (0,08%) nebo Zolone 35 EC (0,25%).

Krtek obecný

Krtek obecný je malé černé zvířátko, které způsobuje na našich zahrádkách velmi značné škody. Pokud se ho budete chtít snažit z vaší zahrádky vypudit, nezapomeňte na to, že je krtek chráněný. Velmi známým způsobem, jak se krtka můžete zbavit, je použít větrný odháněč, který si můžete jednoduše sami vyrobit.

Postačí, když tenkou železnou tyč zastrčíte do země a nasadíte na ni hrdlem PET láhev. Z boku láhve na několika místech pomocí nože naříznete a ohnete konce, abyste získali "větrný mlýnek". Láhev se díky poryvům větru točí, tře se o tyč a tou se zvuk dostává až do země.

Mšice v zahradě

Mšice je nejčastěji se vyskytujícím rostlinným škůdcem. Napadá téměř všechny druhy květin, rychle se množí a přenáší různé choroby. Boj s nimi není jednoduchý, neboť časem se stávají vůči chemickým postřikům imunní. Jak tedy tyto škůdce zlikvidovat?

Účinně se mšicí zbavíte s pomocí žlutých lepových desek, které rozvěsíte na napadené rostliny. Tyto desky lze zakoupit v každém větším zahradnictví.

Hlemýždi a šneci

Hlemýždi a šneci, i když se to nezdá, dokáží v zahradě udělat velké škody. Okousávají klíčky, stonky, lodyhy, plody, hlízy, dužnaté kořeny, listy. Nejhorší jsou škody na mladých klíčících rostlinách, které tyto zahradní škodlivá zvířátka způsobují.

Jak se proti nim bránit? Bohužel jediným řešením je ruční sběr. Ve večerních hodinách je dobré slimáky a šneky posbírat a zlikvidovat, stačí je zlikvidovat pomocí hrstky soli.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies