Využití dešťové vody v zahradě i domácnosti

Je to neuvěřitelné, ale průměrný člověk spotřebuje cca 150 litrů vody denně. Přitom z nebe padá voda, která je zadarmo. Zjistěte, jak ušetřit díky dešti a jak jej využít pro zahradu i domácnost!

Kapky rosy na listu

Využití dešťové vody v domácnosti – je-libo zadarmo prát nebo splachovat?

Ceny vody neustále stoupají a růst ještě budou, využívat dešťovou vodu se proto určitě vyplatí. Ušetřit můžete až 50% vody! Do domácnosti je pak ale nutné nechat si nainstalovat speciální čerpadlo s nádrží na dešťovou vodu a filtrem, který odstraňuje prach a nečistoty. S takto upravenou vodou potom můžete prát, mýt nádobí i auto nebo třeba splachovat.

Pro splachování toalety je dešťová voda obzvláště vhodná – jedná se totiž o vodu měkkou, která nezanáší toaletu vodním kamenem. Navíc je zde použití tolik důležité kvalitní pitné vody zbytečným plýtváním. Totéž platí pro využívání pitné vody k mytí podlahy, oken a podobně. Pro tyto účely dešťová voda bohatě postačí.

Dešťová voda v pračce – kapitola sama o sobě

Výrazných úspor můžete dosáhnout díky dvojité přípojce na vodu, kdy pračka při předpírce, hlavním praní a máchání využívá dešťovou vodu a teprve na posledním mácháním přepne na vodu pitnou. Jak jsme se už zmínili, dešťovka je mnohem měkčí než klasická voda z kohoutku, proto také lépe rozpouští prací prášky a šetří pračku, neboť nezpůsobuje usazování vodního kamene. Odpadá vám také nutnost používání změkčovačů.

Dešťová voda na zahradě – chvála zavlažování

Když zaprší, máte o zavlažení zahrady postaráno. V ostatních dnech se ale o závlahu musíte postarat sami. Existují ale i systémy, které sbírají dešťovou vodu, vyčistí ji a uchovají právě pro tyto „suché dny“. Navíc, dešťová voda neobsahuje chlor a je chudá na soli, takže vaší zahradě prospěje mnohem více.

Čerpadla na dešťovou vodu

Dešťovou vodu samozřejmě můžete sbírat z okapu přímo do kbelíku či jiné nádrže, existují ale i důmyslnější systémy, jejichž nákup a montáž se určitě vyplatí. Cena těch nejlevnějších, s objemem nádrže okolo dvou litrů, se pohybuje v rámci desítky tisíce korun. Samozřejmě platí – čím větší nádrž, tím větší cena. Počáteční investice ale stojí za to – velmi brzy se vám vrátí!

Zavlažování trávníku

Zalévání květin o dovolené

Nenáročná moderní zahrada - jak na to

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies