Vaření s citrónovou trávou

Tato tropická travina obohatí vaše pokrmy a nápoje příjemnou a velmi intenzivní citrónovou vůní. S tímto typickým aroma, se nejčastěji setkáte při na návštěvě asijské restaurace. Ale jak s citrónovou trávou zacházet doma?

Citrónová tráva

Citronela nebo také voňatka

Možná tuto svěží rostlinku znáte pod těmito názvy. Citronela opravdu mezi trávy rostoucí v trsech patří. Má listy svěže zelené barvy. A za co vděčí své příjemné vůni? Vonným silicím – citralům. K nám se dostala z Asie, dokonce ji znali i staří Egypťané. Dneska se pěstuje v Jižní Americe, na Floridě, v Africe, na Filipínách, Malajsii a Indonésii. Klidně ji můžete mít i doma v květináči. Čerstvá je nejlepší, jako ostatní byliny.

Jak ji pěstovat?

Buď můžete koupit sazenici ve specializovaném zahradnictví, nebo dejte čerstvou lodyhu na nějaký čas do sklenice s vodou. Až pustí kořínky, přesaďte ji do zeminy. Citronela se množí také dělením trsů, semen tvoří velice málo. Zasazenou rostlinku dejte na světlé místo a udržujte celoročně stejnou teplotu.

Uvařte si Orient

Na citrónovou trávu můžete někdy narazit v obchodě. Prodává se ve svazečcích stejně jako pažitka. Jste-li milovníkem thajské kuchyně, citrónová tráva vám doma nesmí chybět. Zapomeňte na sušenou, s takovou jídlu ten správný citrónový říz nedodáte. Krájejte ji příčně, jako když používáte pórek. Ochuťte s ní krabí maso, krevety, kuře nebo kachní maso, masovou směs i míchaný salát. V jaké kombinaci voňatka krásně vynikne? Pokud chystáte omáčku s kari, česnekem, paprikou, koriandrem či šalotkou nebojte se citrónovou trávu přidat.

Čajové osvěžení

Lemongrass, říká vám to něco? Možná chodíte do čajovny a na čaj s tímto názvem jste narazili. Je výborný, můžete ho připravit i doma. Vychlazený je neuvěřitelně osvěžující, zvlášť v letních dnech. Klidně k citrónové trávě přimíchejte i jiné čajové bylinky. Příjemnou chuť vykouzlí s šípkem nebo se sušeným jablkem.

Chutná, voní i léčí

Čaj z citronely uvařte jako první pomoc při horečce. Pomáhá od bolesti a vysoké hladiny cholesterolu. Podporuje léčbu nervových a žaludečních potíží.

Obsah citrónové trávy jste určitě zaznamenali v omamně vonících parfémech. I do některých léků se přidává.

Kouzlíme s rebarborou

Křenové dobroty

Udělejte si bylinkové máslo

Jak na úpravu chřestu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies