Všeobecně o chřestu
Chřest (latinsky Asparagus officinalis) je lahůdková zelenina, která pochází z Orientu a je známa svým omlazovacím účinkem. Chřest je plný vitamínů a minerálů, obsahuje i kyselinu listovou. Pozor by si měli dát lidé trpící dnou (chřest obsahuje hodně purinu). Je výborný při únavě a nízké schopnosti se soustředit. Pěstuje se v několika odrůdách (nejčastěji zelená a bílá).
Jak poznáme čerstvý chřest?
Čerstvý chřest má světlou, hladkou a šťavnatou plochu řezu. Lístky by měly být uzavřené a měly by příjemně vonět.
Skladování chřestu
Chřest zabalíte do vlhké utěrky a uložíte do ledničky. Zde vydrží až 4 dny čerstvý.
Chřest v kuchyni
Chřest můžete zpracovávat na mnoho různých způsobů. Nejčastěji se podává vařený, předvařený chřest můžete zmrazit. Lze jej přidávat do salátů, těstovin, na pizzu nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Z chřestu lze připravit výbornou polévku. Můžete jej také konzumovat čerstvý - zelený chřest není potřeba loupat (pokud jsou jeho výhony mladé a křehké), bílý chřest se loupat musí.
Základní úprava chřestu
Osolenou vodu ochuťte špetkou cukru, vínem nebo vinným octem a nechte vařit. Poté vložte připravený chřest (oloupaný) a v přikrytém hrnci vařte na malém plameni asi 7 minut. Po uvaření jej vyndejte, nechte okapat a položte na talíř. Při podávání je dobré přelít chřest rozpuštěným máslem a posypat strouhaným sýrem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Speciální hrnec na vaření chřestu
Chřest lze vařit ve speciálním hrnci. Hrnec je poměrně úzký a vysoký, uvnitř je drátěný košík, který slouží po vaření jako cedník. Do hrnce se jednoduše nalije voda do ¾ a přivede se k varu. Do košíku se umístí chřest hlavičkami nahoru (hlavičky by neměly být ponořené ve vodě) a ponoří se do vroucí vody. Nakonec hrnec přikryjete poklicí a podle druhu chřestu vaříte požadovanou dobu. Po vaření vyjmete košík i s chřestem z hrnce. Tento hrnec se hodí nejen na úpravu chřestu, ale také na vaření dalších druhů zeleniny.
Diskuze