Všeobecně o rebarboře
Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) je rostlina patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae). Pochází z horských oblastí Tibetu a Číny, odkud se postupně rozšířila po celém světě. Charakteristická je pro ni výrazně kyselá chuť, která je dána přítomností ovocných kyselin - jablečné, citronové a šťavelové. Jejich obsah se během léta zvyšuje, na začátku léta a na podzim je nižší. I když se s rebarborou v kuchyni nakládá jako s ovocem, ve skutečnosti se jedná o druh zeleniny. Sklízíme mladé řapíky zelené, růžové až červené barvy.
Pro zajímavost:
Existují dva druhy rebarbory - jeden je používán ke konzumaci, druhý druh je určen k výrobě léků.
Rebarbora a naše zdraví
Reveň rebarbora byla používána již v tradiční čínské medicíně již před 5000 lety. Obsahuje provitamin A, vitamíny B, vitamin C, niacin, protisklerotické flavonoidy, vápník, jód, železo, draslík, hořčík, vlákninu, kyselinu pantopenovou a také mnoho dalších, zdraví prospěšných látek.
Díky výše zmíněným látkám účinně pomáhá ničit škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, zbavuje tělo škodlivin, je močopudná, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk, je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou (váže na sebe tukové látky), pomáhá při ochablosti a zácpě.
Konzumace rebarbory se nedoporučuje u osob s ledvinovými obtížemi, revmatismem, žaludečními obtížemi či dnou. Ani zdraví lidé by ji neměli konzumovat příliš často (maximálně 2x do týdne), ve větším množství může podráždit střeva, způsobit zánět ledvin a také přispívá ke vzniku ledvinových kamenů. Všeobecně se doporučuje konzumace rebarbory společně s mléčnými výrobky.
Rebarbora v kuchyni
Z rebarbory lze připravit velmi chutné koláče, marmelády, džemy, zavařeniny, sirupy, omáčky k masovým pokrmům i rybám. Syrová a vařená rebarbora se dobře zmrazuje. Lze ji použít do bublaniny, štrúdlu nebo jako náplň kynutých knedlíků.
Upozornění:
Při úpravě rebarbory nepoužíváme hliníkové nádobí (kov z nádobí reaguje s kyselinou šťavelovou a také ostatními složkami šťávy).
Recept na drobenkový koláč s tvarohem a rebarborou
Na drobenku budeme potřebovat 150 gramů polohrubé mouky, 100 gramů jemných ovesných vloček, 100 gramů krupicového cukru, 100 gramů másla, 1 žloutek, 2 lžíce mléka a půl prášku do pečiva.
Náplň připravíme z 500 gramů měkkého tvarohu, cca 5 řapíků rebarbory, 100 gramů krupicového cukru, 1 vejce a 1 vanilkového cukru.
Jak na to:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Řapíky rebarbory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (cca 1 centimetr velké). Ve větší míse si z polohrubé mouky, jemných vloček, krupicového cukru, másla, mléka, žloutku a prášku do pečiva vypracujeme drobenku. Polovinu drobenky vložíme na plech s vyšším okrajem, který si předem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Na drobenku naneseme tvarohovou náplň, kterou si připravíme smícháním měkkého tvarohu s krupicovým a tvarohovým cukrem, rebarborou a vejcem. Na tvarohovou náplň následně naneseme druhou část drobenky. Plech vložíme do předehřáté trouby a necháme drobenkový koláč upéct do růžova. Po upečení necháme vychladnout. Před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem.
Diskuze