Kouzlíme s rebarborou

I když se s rebarborou v kuchyni nakládá jako s ovocem, ve skutečnosti se jedná o druh zeleniny. Připravit z ní můžeme velmi chutné koláče, marmelády, džemy, zavařeniny, sirupy, omáčky k masovým pokrmům i rybám.

Rebarbora

Všeobecně o rebarboře

Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) je rostlina patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae). Pochází z horských oblastí Tibetu a Číny, odkud se postupně rozšířila po celém světě. Charakteristická je pro ni výrazně kyselá chuť, která je dána přítomností ovocných kyselin -  jablečné, citronové a šťavelové. Jejich obsah se během léta zvyšuje, na začátku léta a na podzim je nižší. I když se s rebarborou v kuchyni nakládá jako s ovocem, ve skutečnosti se jedná o druh zeleniny. Sklízíme mladé řapíky zelené, růžové až červené barvy.

Pro zajímavost:

Existují dva druhy rebarbory - jeden je používán ke konzumaci, druhý druh je určen k výrobě léků.

Rebarbora a naše zdraví

Reveň rebarbora byla používána již v tradiční čínské medicíně již před 5000 lety. Obsahuje provitamin A, vitamíny B, vitamin C, niacin, protisklerotické flavonoidy, vápník, jód, železo, draslík, hořčík, vlákninu, kyselinu pantopenovou a také mnoho dalších, zdraví prospěšných látek.

Díky výše zmíněným látkám účinně pomáhá ničit škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, zbavuje tělo škodlivin, je močopudná, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk, je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou (váže na sebe tukové látky), pomáhá při ochablosti a zácpě.

Konzumace rebarbory se nedoporučuje u osob s ledvinovými obtížemi, revmatismem, žaludečními obtížemi či dnou. Ani zdraví lidé by ji neměli konzumovat příliš často (maximálně 2x do týdne), ve větším množství může podráždit střeva, způsobit zánět ledvin a také přispívá ke vzniku ledvinových kamenů. Všeobecně se doporučuje konzumace rebarbory společně s mléčnými výrobky.

Rebarbora v kuchyni

Z rebarbory lze připravit velmi chutné koláče, marmelády, džemy, zavařeniny, sirupy, omáčky k masovým pokrmům i rybám. Syrová a vařená rebarbora se dobře zmrazuje. Lze ji použít do bublaniny, štrúdlu nebo jako náplň kynutých knedlíků.

Upozornění:

Při úpravě rebarbory nepoužíváme hliníkové nádobí (kov z nádobí reaguje s kyselinou šťavelovou a také ostatními složkami šťávy).

Recept na drobenkový koláč s tvarohem a rebarborou

Na drobenku budeme potřebovat 150 gramů polohrubé mouky, 100 gramů jemných ovesných vloček, 100 gramů krupicového cukru, 100 gramů másla, 1 žloutek, 2 lžíce mléka a půl prášku do pečiva.

Náplň připravíme z 500 gramů měkkého tvarohu, cca 5 řapíků rebarbory, 100 gramů krupicového cukru, 1 vejce a 1 vanilkového cukru.

Jak na to:

Troubu si předehřejeme na 180°C. Řapíky rebarbory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (cca 1 centimetr velké). Ve větší míse si z polohrubé mouky, jemných vloček, krupicového cukru, másla, mléka, žloutku a prášku do pečiva vypracujeme drobenku. Polovinu drobenky vložíme na plech s vyšším okrajem, který si předem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.

Na drobenku naneseme tvarohovou náplň, kterou si připravíme smícháním měkkého tvarohu s krupicovým a tvarohovým cukrem, rebarborou a vejcem. Na tvarohovou náplň následně naneseme druhou část drobenky. Plech vložíme do předehřáté trouby a necháme drobenkový koláč upéct do růžova. Po upečení necháme vychladnout. Před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem.

Křenové dobroty

Pampeliškový med

Jak na úpravu chřestu

Pohanka v kuchyni

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies