Pampeliška a naše zdraví
Pampeliška (oficiálně Smetánka lékařská) je léčivou rostlinou, která má pro naše tělo velmi příznivé účinky. Květy, listy, stonek i kořen pampelišek obsahují velmi mnoho léčivých látek, například inulin, steroly, aminokyseliny, třísloviny, pryskyřici, kaučuk a další. Mladé listy pampelišek obsahují velké množství vitamínu C, manganu, draslíku a železa (mají dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Z listů lze připravit chutný salát, z květů pampelišek zase netradiční víno a nebo med.
Připravujeme med z pampelišek (recept na cca 1 litr medu)
K přípravě pampeliškového medu budeme potřebovat 400 květů pampelišek (bez stonků, sbírané v čistém prostředí, nejlépe během poledne, kdy jsou květy nejvíce rozvinuté), 2 kilogramy krystalového cukru a 2 citróny.
Postup přípravy
Čerstvě natrhané květy pampelišek (bez stonků) rychle osprchujeme vodou, necháme trochu okapat a poté vložíme do přiměřeně velkého hrnce. Zalijeme dvěma litry vody, přidáme dva omyté, oloupané, na plátky nakrájené a jader zbavené citróny a uvedeme do varu. Můžeme přidat i plátky pomeranče.
Necháme 15 minut povařit, poté hrnec odstavíme z plotny a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den směs přecedíme přes plátno a přelijeme do čistého většího hrnce. Přidáme dva kilogramy krystalového cukru a svaříme do hustoty sirupu nebo medu - za častého míchání vaříme v nezakrytém hrnci cca 1,5 hodiny. Čím déle budeme med vařit, tím bude jeho konzistence hustší. Nakonec slijeme do sklenic a zavíčkujeme.
Diskuze