Pampeliškový med

Právě nyní je vhodný čas pro sběr pampelišek, ze kterých lze připravit velmi chutný a zdraví prospěšný med. Jeho příprava nezabere příliš času a výsledek stojí opravdu za to. Vyzkoušíte jej také?

Pampelišky

Pampeliška a naše zdraví

Pampeliška (oficiálně Smetánka lékařská) je léčivou rostlinou, která má pro naše tělo velmi příznivé účinky. Květy, listy, stonek i kořen pampelišek obsahují velmi mnoho léčivých látek, například inulin, steroly, aminokyseliny, třísloviny, pryskyřici, kaučuk a další. Mladé listy pampelišek obsahují velké množství vitamínu C, manganu, draslíku a železa (mají dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Z listů lze připravit chutný salát, z květů pampelišek zase netradiční víno a nebo med.

Připravujeme med z pampelišek (recept na cca 1 litr medu)

K přípravě pampeliškového medu budeme potřebovat 400 květů pampelišek (bez stonků, sbírané v čistém prostředí, nejlépe během poledne, kdy jsou květy nejvíce rozvinuté), 2 kilogramy krystalového cukru a 2 citróny.

Postup přípravy

Čerstvě natrhané květy pampelišek (bez stonků) rychle osprchujeme vodou, necháme trochu okapat a poté vložíme do přiměřeně velkého hrnce. Zalijeme dvěma litry vody, přidáme dva omyté, oloupané, na plátky nakrájené a jader zbavené citróny a uvedeme do varu. Můžeme přidat i plátky pomeranče.

Necháme 15 minut povařit, poté hrnec odstavíme z plotny a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den směs přecedíme přes plátno a přelijeme do čistého většího hrnce. Přidáme dva kilogramy krystalového cukru a svaříme do hustoty sirupu nebo medu - za častého míchání vaříme v nezakrytém hrnci cca 1,5 hodiny. Čím déle budeme med vařit, tím bude jeho konzistence hustší. Nakonec slijeme do sklenic a zavíčkujeme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies