Pohanka v kuchyni

Pohanka byla oblíbená již v kuchyni našich babiček. Připravit z ní můžeme kaši, polévku, pomazánku i nákyp. Přečtěte si o ní více informací.

Pohanka

Jak pohanka vypadá?

Pohanka jedlá (Fagopyrum esculentum) je jednoletá rostlina, která dorůstá do výšky jednoho metru. Pochází pravděpodobně z Číny. V současné době se pěstuje zejména v USA, Kanadě, Francii, Rusku a na Ukrajině. Listy této rostliny mají tmavě zelenou barvu a trojúhelníkový tvar se srdčitou či střelovitou bází. Květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a mají růžovou barvu. Jejími plody jsou tmavohnědé trojboké nažky, které obsahují vlákninu, vitaminy skupiny B, sacharidy, bílkoviny, tuky, rutin, velké množství vápníku, draslíku a fosforu, dále také zinek, měď, selen, mangan. Plody jsou v syrovém stavu trpké, po úpravě získávají jemně oříškovou chuť.

Příznivé účinky pro lidské zdraví

Pohanka prospívá cévám, zmírňuje potíže s křečovými žílami, snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice, pomáhá při silné menstruaci, ke snižování hladiny cholesterolu a tím k prevenci aterosklerózy, příznivě působí při žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech. Účinná je na bolesti hlavy i nechutenství. Příznivě ovlivňuje také hypertenzi (vysoký krevní tlak).

Pohanka v kuchyni

Pohanku lze použít k přípravě kaší, polévek, pomazánek, k přípravě salátů, nákypů a nebo jako přílohu k masitým pokrmům. Hodí se k zapékání a také k přípravě léčivých čajů. Z pohanky se vyrábí mouka, která neobsahuje lepek (je vhodnou surovinou pro bezlepkovou dietu) a také med, který má tmavou barvu a nezaměnitelnou chuť.

Základní úprava pohanky

Plody pohanky nevaříme, pouze je spaříme vroucí vodou (na jeden díl pohanky dáme dva díly vroucí vody) a necháme nabobtnat.

Pohanková kaše - recept

Budeme potřebovat 250 gramů pohanky, 1 cibuli, tuk, sůl a pepř.

Pohanku nejprve přebereme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Poté okapanou pohanku vložíme do hrnce a krátce na tuku s jemně nakrájenou cibulí opražíme. Zalijeme osolenou studenou vodou a přivedeme k varu. Pod pokličkou necháme cca půl minuty povařit. Následně hrnec odstavíme z ohně a necháme pod pokličkou pohanku dojít po dobu 15 až 20 minut. Pohankovou kaši podle chuti opepříme a osolíme.

Pěstujeme pohanku setou

Soja a sojové maso v našem jídelníčku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies