<!-- -->
Krátce o soji
Soja luštinatá pochází z východní Asie. Je to kulturní rostlina, která se pěstuje už více jak 5000 let. Do Evropy se dostala až kolem 18. století. S postupem času se rozšířila po celém světě, rozšířil se také počet pěstovaných druhů soji. Je nazývána potravinou budoucnosti.
Pro zajímavost:
Soja je oblíbenou potravinou amerických vojáků, protože dodává energii, udržuje a zlepšuje zdravotní stav.
Soja pro naše zdraví
Sojové boby obsahují draslík, vápník, hořčík, železo, vlákninu, vitamíny skupiny A a B, lecitin a mnoho dalších, zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Konzumace sojových bobů blahodárně působí na nervovou soustavu, chrání cévy, přispívá ke snižování hladiny cholesterolu, působí preventivně proti vzniku osteoporózy a hemeroidům, odstraňuje zácpu, snižuje kazivost zubů a pomáhá při překyselení, pálení žáhy, ekzémech a vyrážkách. Údajně má sója i protirakovinné účinky.
Pro zajímavost:
500 gramů sóji obsahuje stejné množství bílkovin, jako například 2 kilogramy masa, 5 litrů mléka a nebo úctihodných 28 vajíček.
Sojové maso v našem jídelníčku
Jak se vyrábí?
Sójové maso se vyrábí z odtučněných sójových vloček. Ty se rozemelou na jemnou mouku, smíchají s vodou a při vysokých teplotách vytlačují tryskou do různých tvarů. Zakoupit tak můžeme sojové maso ve formě granulátu, lisovaných kostiček a nebo plátků. Někteří výrobci do sojového masa přidávají obilnou mouku, ořechy a také dochucovací látky a barviva. Nejvhodnější je sojové maso bez přídavných dochucovadel.
Kuchyňská příprava sojového masa
Sojové maso připravujeme podle návodu uvedeného na jeho obalu. V základu je tato maso téměř bez chuti a je vhodné jej dochutit - například trochou vegety, zeleninového bujónu, mleté červené papriky, apod. Dodat sojovému masu můžete dodat chuť také tím, že jej budete vařit v zeleninovém vývaru.
Při vhodné přípravě dokáže sojové maso svou chutí napodobit „pravé" maso a dodat tělu potřebné bílkoviny. Výhodou je, že maso ze soji neobsahuje živočišné tuky. Proto je toto maso velmi oblíbené u vegetariánů. Nevýhodou je, že stejně jako klasické maso, umožňuje ukládání tuků.
Tip:
Ze sojového masa si můžeme můžeme jednoduše připravit karbenátky, čínu a nebo například vegetariánský guláš. Výborné jsou také sojové placičky s mletou paprikou a česnekem.
Diskuze