Pěstujeme pohanku setou

Pohanka, často označována za pseudoobilninu, pochází z oblastí střední Asie. Obsahuje vitamíny B,C, E, vápník, draslík, fosfor, cholin a mnoho dalších, zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Přečtěte si více o jejím pěstování.

Pohanka setá

Všeobecně o pohance

Pohanka setá (Fagopyrum  esculentum Moench.) pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy a do Severní Ameriky. Řadí se do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae). Pohanka setá je jednoletá bylina s kolénkatým načervenalým stonkem 0,5 až 1,2 metru vysokým, který se v horní třetině silně větví. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté a srdčité, horní jsou přisedlé, šípovitého tvaru. Kořen je kulovitý, do půdy proniká jen mělce. Květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství, jsou růžově zbarvené. Med z pohankových květů je tmavý, má zvláštní nezaměnitelnou chuť.

Pohanka a naše zdraví

Pohanka obsahuje bílkoviny, sacharidy, zdravé prospěšné tuky,vícenenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E, niacin, velké množství vápníku, draslíku a fosforu, rutin (je nezbytný pro stavbu cévních a žilních stěn, udržuje jejich pružnost a snižuje vysoký krevní tlak), cholin (regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem), zinek, měď, selen a hořčík. Je nutričně velmi hodnotná a zároveň dietní - pohanka neobsahuje lepek, je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Kuchyňská úprava pohanky

Konzumujeme pouze plody (nažky) pohanky. Pozor: nať je toxická! Obsahuje fagopyrin, který způsobuje alergickou reakci při vystavení kůže slunečnímu záření (pokožka během pár minut zrůžoví a velmi svědí). Z pohanky můžeme připravovat polévky, pomazánky, kaše a nebo ji zapéci. Je vhodnou přílohou k masu a rybám. Jejich tvrdé a lesklé osemení je třeba před využitím oloupat.

Pěstování pohanky

Výsev semen

Semena pohanky vyséváme od dubna do května přímo na záhon (pohanka je velmi citlivá na nízké teploty, na pozdní jarní a případně časné podzimní mrazíky). Hloubka setí je 30 až 50 milimetrů, za sucha 40 až 50 milimetrů. Pohanku sejeme v řadách, které jsou od sebe vzdáleny cca 1 metr.

Pěstební substrát

Pohance vyhovují půdy lehčí až střední, písčité, hlinitopísčité až hlinité, které jsou dobře zásobeny živinami a vláhou, půdy neutužené, dobře zpracované a provzdušněné.

Opylení

Pohanka setá je cizosprašná. Hlavním opylovačem je včela medonosná.

Choroby a škůdci

Pohanku setou nenapadají žádné choroby, ani škůdci.

Sklizeň

K dobrému výnosu potřebuje pohanka dostatek světla a vláhy.Nažky dozrávají postupně, na sklonku léta. Sklízíme je ručně. Následně uložíme v chladu a v suchu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies