Vánoční ochutnávka exotického ovoce

Před Vánocemi se na pultech mnoha obchodů objevují exotické druhy ovoce, se kterými se běžně během roku nesetkáme. Rádi zkoušíte nové věci? Pokud ano, rozhodně si nenechte ochutnávku exotického ovoce ujít!

Exotické ovoce

Anona

Plody anony jsou obvykle kulaté a mají průměr až 20 centimetrů. Jejich povrch je pokryt zelenou, jemně kožovitou pokožkou. Pod pokožkou zralého plodu je kožovitá, sladkokyselá dužnina, která voní po banánech a chutí připomíná kombinaci jahod s banány.V dužnině se nacházejí četná, černá, 1 až 2 centimetry velká semena, která jsou jedovatá. Annona se sklízí nezralá, protože špatně snáší přepravu. Abychom plody mohli konzumovat, musíme je nechat několik dní dozrát.

Karambola

Karambola je zajímavé exotické ovoce, pro které jsou charakteristické ostré hrany plodu a hladká slupka zelené, žluté nebo oranžové barvy. Plody karamboly jsou velké 6 až 12 centimetrů a jejich hmotnost se pohybuje mezi 50 až 100 gramy. Uvnitř plodu se ukrývá šťavnatá dřeň, která má sladkou nebo mírně kyselou chuť. Před konzumací se z karamboly odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky.

Kumquat

Kumquat patří mezi nejmenší citrusové plody na světe. Plody jsou 2 až 4 centimetry dlouhé, jejich dužnina i slupka mají oranžovou barvu. Dužina i slupka jsou jedlé, semena se nejí. Chuť kumquatu by se dala přirovnat ke kombinaci citrónu a mandarinky.

Longan

Plody longanu jsou velké až 3 centimetry. Slupka je kožnatá, žlutě až červeně zbarvená. Pod ní se skrývá bělavý míšek, ze kterého prosvítá velké černé semeno. Konzumuje se pouze nedozrálá dužina, která je velice šťavnatá a dá se dobře vyloupnout i vypeckovat. Slupku lze otevřít stlačením plodu mezi prsty.

Mangostan

Mangostan je exotické ovoce o velikosti okolo sedmi centimetrů. Má hrubou kožovitou slupku, která má červenohnědou až fialovou barvu. Uvnitř se nachází čtyři až sedm dílků s měkkou, bílou, sladkokyselou dužinou a podlouhlými jadérky (nejedlými). Dužnina svou chutí připomíná směs hroznového vína, ananasu, grapefruitu a broskve.

Pitaya

Jsou to masité a oválné bobule, které mohou dosáhnout průměru až 20 centimetrů. Jsou pokryté třírohými podlouhlými šupinami. U tohoto druhu exotického ovoce se konzumuje pouze dužnina s malými černými semeny, která svou chutí připomíná směs angreštů a vodního melounu. Pitahaya je zralá, když listeny zežloutnou.

Rambutan

Plody rambotanu jsou kulaté, velké 2,5 až 5 centimetrů, oranžové až tmavě červené nebo žluté. Na povrchu mají měkké, červené nebo žlutooranžové klkovité ostny. Pod silnou slupkou se nachází téměř průsvitná, rosolovitá, šťavnatá dužina, která chutí připomíná kombinaci ananasu s meruňkami. Uvnitř plodu se nachází jedno velké, hnědé semeno. Konzumuje se pouze dužnina, semeno je nejedlé.

Tamarillo

Plody jsou oválné až široce vřetenovité bobule, zašpičatělé na obou koncích. Plody dozrávají na velmi dlouhé stopce a bývají až 9 centimetrů velké, červeně, karmínově, oranžově nebo žlutě zbarvené (dle odrůdy). Oranžové a červené odrůdy mají chuť spíše sladkou a vyznačují se křehkostí. Žlutá tamarilla jsou tvrdá a kyselá. Jejich slupka je pevná a hladká, dužina pod ní je masitá, šťavnatá a obsahuje drobná semínka.

Pěstujeme tamarillo jako pokojovou rostlinu

Tamarind

Tamarind je hnědý, dřevnatý, prohnutý a hrbolnatý lusk. Uvnitř lusku nalezneme čtyři až dvanáct černých jader (o velikosti 12 až 18 milimetrů) obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost (až 35% ). Chutí tamarind připomíná fíky a nebo víno.

Pěstujeme tamarind indický

Vypěstujte si doma čokoládové ovoce

Pěstujeme liči ze semen

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies