Představujeme Vám čokoládové ovoce!
Black Sapote (Diospyros digyna) neboli také Sapota černá pochází z Mexika. V současné době je hojně rozšířena v tropech celého světa, zejména na jihu Itálie a ve Španělsku. Lidově se tomuto ovoci přezdívá „čokoládové“.
Jak rostlina vypadá?
Jedná se o rostlinu stromkovitého růstu (až do výšky 2 metrů) s výraznými dlouhými a lesklými listy. Nejkurióznější jsou u této pokojové rostliny plody, které připomínají nezralé rajče. Co je ovšem na Sapotě zvláštní, je dužnina plodů, která se z čistě bílé při zrání mění na čokoládově hnědou (odtud také přezdívka čokoládové ovoce vznikla).
Pro zajímavost:
Plody Sapoty mají snížený obsah tuku, navíc obsahují 4x více vitaminu C něž třeba pomeranč.
Jak úspěšně pěstovat čokoládové ovoce?
Nejvhodnějším pěstebním stanovištěm je pro Sapotu skleník, zimní zahrada a nebo také byt, kde je dostatek světla (ne však přímé sluneční záření, rostlina by se mohla snadno spálit). Rostlina není mrazuvzdorná, proto vyžaduje teplotu okolo 18 – 24 °C i v zimě. Vhodná je propustná, výživná půda s neutrálním pH. Postačí běžná zálivka měkkou odstátou vodou pokojové teploty.
Hnojení a přesazování
Rostlinu v době vegetace hnojíme každých 14 dní běžným tekutým hnojivem, v zimě přihnojujeme cca 1x za měsíc. Rostliny přesazujeme vždy na jaře v případě, že kořeny vyplní květináč. Nejvhodnější dobou pro pořízení Sapoty, je jaro.
Sklizeň čokoládového ovoce
Semenáče „čokoládového ovoce“ začínají plodit nejdříve po 7-mi letech. Pokud se chcete sklizně plodů dočkat dříve, můžete si zakoupit sapotu ve formě naroubovaného stromku, který obvykle začíná plodit již druhým rokem.
Rostlina kvete většinou na jaře až v létě, plody na rostlině dozrávají až za 12 měsíců. Pro kvalitní uzrání plodů je důležitá určitá velikost stromku (cca 10 listů/1 plod).
Pro zajímavost:
Cena za 1 rostlinku „čokoládového ovoce“ se pohybuje okolo 1200 korun.
Diskuze