Pěstujeme liči ze semen

Litchi chinensis označované také jako čínská švestka, pochází z jižní Číny, kde se pěstovalo již 2000 let před Kristem. Je to tropický stálezelený ovocný strom, ve své domovině dorůstající až do výšky 10 metrů. V našich klimatických podmínkách se takové výšky nedorůstá, ovšem i tak může být zajímavou pokojovou rostlinou.

Liči

Pěstujeme liči ze semen

Semena pro pěstování liči musí být velké a plné (pozor - semena ztrácí již po 3 až 5 dnech svou klíčivost). Nejprve je důkladně omyjeme, poté sejeme naležato do výživného a vlhkého substrátu cca 1 centimetr hluboko. Po cca 2 až 3 týdnech se objeví první rostlinky. Mladé rostlinky udržujeme ve vlhku a stíníme je proti slunečnímu úpalu, aby se nespálily.

Pěstební podmínky

Liči pěstujeme nejlépe v domácích podmínkách, na místě, kde bude mít dostatek světla a tepla (nejlépe na místě, kde nehrozí průvan). Litchi nemá rádo přemisťování. V období růstu je vhodná teplota v místnosti okolo 28 °C, v době klidu (od prosince do března) 3-5 °C, pro násadu květů je ideální teplota okolo 18 °C.

Zálivka a hnojení

Rostlina je náročná na zálivku, nesnese však trvalé přemokření. Litchi hnojíme od začátku února 1x za 14 dní tekutým hnojivem pro pokojové rostliny.

Sklizeň plodů

Rostlina začíná plodit po 2 letech. Plody dozrávají cca 3 měsíce po odkvětu, jsou oválného až kulatého tvaru. Jedlou část kryje tuhá drsná slupka většinou červené barvy. Konzumuje se nedozrálá bílá dužnina, která má sladkou až lehce nahořklou chuť. Uprostřed plodu nalezneme lesklé tmavohnědé jádro. Upozornění: Liči pěstované v domácích podmínkách ze semen neplodí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies