Účinní pomocníci do každé domácnosti

Ocet, sůl, citrón, kypřící prášek najdeme snad v každé kuchyni. Málokdo ovšem ví, že pomocí těchto běžných surovin lze ochutit nejen jídlo, ale také účinně bojovat proti nečistotám, skvrnám, plísním a nebo vodnímu kameni. Dokáží toho ovšem ještě mnohem více…

Limetka se smajlíkem

Ocet - všestranný pomocník do domácnosti

S pomocí octa snadno odstraníme skvrny z umělé hmoty, emailových nátěrů, chromovaných částí nábytku, kuchyňských sporáků, obkládaček, oken, skla a nebo umyvadel. Čistí skvrny od bláta, klihu, krve, mléka, mořidel, ořechů a rzí.

Díky tomuto všestrannému pomocníkovi také snadno a rychle odstraníme usazený vodní kámen na spirálách rychlovarných konvic a nebo v překapávačích kávy.

Ocet odstraňuje pach z chladniček, nádobí a příborů, odstraňuje a pomáhá předcházet plísním na stěnách, také oživuje odřený kožený nábytek nebo barvy koberců. Velmi efektivně leští lakované podlahy a dřevěný nábytek.

Citrón - rozpustí vodní kámen i mušince na oknech

Věděli jste, že citrón umí perfektně rozpustit vodní kámen? Stačí vymačkat citrónovou šťávu na postižená místa vodních kohoutků či kachliček a po chvíli setřít houbou. Pokud potřebujeme použít jen pár kapek citrónové šťávy, nikdy citrón nerozkrajujeme, ale jen propíchneme párátkem a z otvoru vymačkáme potřebné množství. Rozkrojený citrón velmi rychle sesychá a ztrácí šťávu. Citrónem dobře odstraníme i mušince na oknech nebo na sklech.

Citrónový a levandulový olej - ideální pomocníci proti molům

Citrónový a levandulový olej jsou účinní pomocníci, kteří nám mohou pomoci vyhrát boj s moly v šatní skříni. Nakapeme trochu citrónového nebo levandulového oleje na vatu, zabalíme ji do kousku látky, převážeme šňůrkou a pověsíme do skříně mezi oděvy. Pozor na to, aby olej neprosáknul a nepoškodil oblečení.

Kypřící prášek vyčistí stříbro i spáry mezi jednotlivými kachličkami v koupelně

Kypřící prášek je účinným čistidlem. Můžeme jej nasypat do odpadu, nechat chvíli působit a pak odpad prolít vařící vodou. Dobře také vyčistí termosku zhnědlou od kávy nebo čaje.

Poradí si i s neposednou špínou mezi kachličkami. Tenkým a vlhkým štětcem nanášíme kypřící prášek mezi jednotlivé mezery, poté necháme působit několik minut a nakonec kachličky otřeme vlhkým hadříkem.

Účinný je kypřící prášek při čištění stříbrných šperků. Stačí, když vysteleme vnitřek sklenice alobalem, vložíme do ní šperky, které chceme vyčistit a zalijeme vroucí vodou. Poté do vody nasypeme jedno balení kypřícího prášku a necháme alespoň 2 minuty působit. Šperky postupně ze sklenice vyndáváme a jejich povrch důkladně otřeme vlhkým, bavlněným hadříkem.

Kuchyňská sůl - odstraní červené víno z koberce

Kuchyňská sůl působí jako vynikající čistící prostředek zejména tam, kde už si se špínou nebo šmouhami nevíme rady. Známá je především jako první pomoc při rozlití červeného vína, dokáže toho ale mnohem více...

Také neradi drhnete plech na pečení s připáleným jídlem? Nemusíme jej hodinu drhnout kartáčem - stačí, když na vlhký plech nasypeme dostatečné množství soli a připečená místa třením lehce odstraníme.

Okenní skla nebo zrcadla vyčistíme do vysokého lesku, pokud je před mytím saponátem omyjeme roztokem připraveným z jednoho litru vody a polévkové lžíce soli. Silnější roztok zase můžete uplatnit na sklech s námrazou.

Sůl můžeme použít také k čistění koberců - rozsypeme sůl po koberci a smeteme koštětem namočeným v horké mýdlové vodě. Zbytky soli odstraníme vysavačem.

Další zajímavé články k tématu:

Ocet - všestranný pomocník v domácnosti

Jak odstranit vodní kámen?

Alobal - užitečný pomocník do každé kuchyně

Keramický nůž - moderní pomocník

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies