Keramické nože – čím jsou tak výjimečné?
Neničí vitamíny
Zatímco klasické ocelové nože uvolňují do nakrájených potravin nepříjemnou, kovovou chuť a při kontaktu s ovocem a zeleninou způsobují malé elektrické výboje, které ničí vitamíny a minerály, s keramickými noži oba tyto problémy odpadávají. Věděli jste, že například při krájení brambor kovovým nožem se ztrácí až 40% vitamínu C? Ovoce a zelenina navíc při krájení keramickým nožem tak rychle nezhnědne.
Nekorodují, nelepí, jsou stále ostré
To ale není z výčtu kladných vlastností zdaleka vše. Keramické nože vám nikdy nezkorodují a opotřebovávají se velmi pomalu, takže při správném používání vyžadují přebroušení jednou za několik let. Jsou odolné proti kyselinám a barvivům v potravinách obsažených, pracuje se s nimi s chirurgickou přesností, takže není problém nakrájet i velmi tenké plátky rajčat. Oceníte je také při krájení lepivých potravin jako je například banán, natvrdo uvařené vejce nebo sýr – mají totiž nepřilnavý povrch. Jsou velice lehké a díky ergonomickému tvaru padnou přesně do ruky.
Na co se keramický nůž použít nedá
Přesto všechno si ale netroufáme tvrdit, že díky keramickým nožům nebudete už nikdy potřebovat ty kovové. Budete. Při krájení velmi tvrdých potravin jako je celý ananas, kokos, maso s kostmi nebo zmrzlé potraviny by u keramického nože hrozilo poškození čepele. Keramickými noži se nedoporučuje krájet ani peckoviny (broskev, avokádo), potraviny s chrupavkami (slanina) a podobné rizikové pochoutky (celer, kedlubny, meloun, ananas, čabajka). Přesto si ale keramický nůž zaslouží ve vaší kuchyni místo.
Jak poznat kvalitní keramický nůž
Bohužel ne každý keramický nůž je kvalitní. Na trhu se ve snaze rychle zbohatnout objevují i jeho levné a nekvalitní napodobeniny. Levné keramické nože bez označení loga výrobce, testu nezávadnosti a návodu k použití raději nekupujte. Na keramické nože se vztahuje záruka 24 měsíců – jakékoliv nižší číslo je známkou jeho pochybné kvality. Pozor na stánkové prodejce, slibující hory doly. Ověřte si raději daného výrobce na internetu, chtějte znát možnosti případné reklamace, ptejte se na detaily.
Péče a správné zacházení prodlužují životnost nože
Aby si keramický nůž zachoval své vlastnosti co nejdéle, je třeba s ním správně pracovat a pečovat o něj. Důležité je například krájet nožem vždy k sobě a od sebe, ne do stran; a krájené potraviny shrnovat na stranu tupou stranou ostří. Jako podklad je vhodné plastové nebo dřevěné prkénko – nikdy ne skleněné nebo keramické. Keramický nůž uchovávejte odděleně od ostatních příborů – ideální je dřevěný stojan na nože nebo originální obal, v jakém jste nůž zakoupili.
Co se mytí týče, vyvarujte se práškovým mycím prostředkům – volte raději ty tekuté. Mytí v myčce je také možné, ale pouze za předpokladu, že se čepel nebude dotýkat ostatních příborů nebo nádobí. Broušení čepele neprovádějte sami – klasické brusky vám nůž mohou zničit! Výrobci vám za pár korun (do 200 Kč/ks) pomocí speciálního brusu ostrost nože vrátí.
Diskuze