Tasemnice u psů

Tasemnice je jedním z nejčastějších cizopasníků vyskytujících se u domácích mazlíčků. Jak tasemnice vypadá? Jak poznáme, že právě náš pes má v těle tasemnici? Jaká léčba je veterináři doporučována? Jak psa ochránit před tasemnicemi?

Spící pes

Všeobecně o tasemnici

Tasemnice je plochý červ, který se skládá z článků a který v dospělosti může dosáhnout délky několika milimetrů až metrů. Některé články těla tasemnice jsou nezralé a obsahují samčí a samičí pohlavní orgány. Zralé články tasemnice obsahují vajíčka – ty jsou dlouhé cca 10 milimetrů a mají tvar semen (jsou podobné semenům okurky).

Zralé články tasemnice jsou schopny se samovolně pohybovat, z těla postiženého zvířete odcházejí společně s trusem. Z nich se pak uvolňují balíčky vajíček, které se rozptýlí do okolí a kde je obvykle pozřou larvy blech. V těle blech se dále vyvíjejí, dokud nevznikne tzv. boubel. Jakmile infikované blechy napadnou psa, tak k nákaze tasemnicí již může dojít poměrně snadno - psi blechy obvykle spolknou.

Hlava tasemnice je oválná a je opatřena přísavkami a háčky, kterými se přidržuje. Žije v tenkém střevě hostitele, kde napadá střevní stěny.

Jak poznáme, že má náš pes tasemnici?

Charakteristickým příznakem napadení zvířete tasemnicí je zejména přítomnost článků tasemnice v trusu psa, dále také otírání konečníku o podložku, zvýšená chuť k přijímání potravy, hubnutí , zhoršení kvality srsti a zažívací potíže.

Jak se pes může nakazit?

Tasemnice se nepřenáší přímo, k napadení dochází bud' požitím mezihostitele (například blechy) nebo syrového masa, případně vnitřností s boubelem. Častěji než štěňata a mladé psy tasemnice napadá dospělé psy.

Jak předejít tasemnicím u domácích mazlíčků?

Jedinou účinnou prevencí je pravidelné odčervení domácích mazlíčků. Také je vhodné pravidelné provádění laboratorního vyšetření trusu, průběžné sledování trusu a okolí konečníku psa. Doporučuje se odčervení psa po každém napadení blechami.

Škrkavky u domácích mazlíčků

Cukrovka u psů - příznaky, léčba a vhodná dieta

Pes - šedý zákal u psů

Osteoartróza - onemocnění pohybového aparátu

Fibrilace síní - nejstarší známá porucha srdečního rytmu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies