Cukrovka u psů – příznaky, léčba a vhodná dieta

Cukrovkou trpí nejen lidé, ale také naši čtyřnozí domácí mazlíčci. Nejnáchylnější jsou na ni obézní psi, se špatnou imunitou nebo nedostatkem pohybu. Větší sklon k cukrovce mají také hárající feny.

Cukrovka u psů

Všeobecně o cukrovce u psů

Cukrovka (Diabetes mellitus, zkráceně DM) je chronické endokrinní onemocnění, které je u psů (stejně jako u lidí) způsobeno nedostatkem inzulínu v organizmu. Inzulin je hormon, který udržuje cukr (glukózu) v krvi v optimální hladině. Je produkován slinivkou břišní, která umožňuje glukóze vstup do buňky, její zpracování a následnou přeměnu na energii. Při malé nebo žádné produkci inzulinu se glukóza z potravy nahromadí v krvi a buňky trpí jeho nedostatkem. Následkem dochází k rozkládání tuků v těle a k produkci tzv. ketolátek, které slouží jako náhradní zdroj energie.

Nejnáchylnější jsou na ni obézní psi, se špatnou imunitou nebo nedostatkem pohybu. Větší sklon k cukrovce mají také hárající feny. Jakýkoliv stres a nebo další choroby zhoršují průběh této nemoci.

Typy cukrovky u psů

U psů se můžeme setkat se dvěma typy cukrovky – primárním a sekundárním.

  • Primární typ - je způsoben destrukcí buněk slinivky břišní různými mechanismy (organismus psa není schopen inzulin produkovat a je nutné mu jej pravidelně dodávat).
  • Sekundární typ - slinivka inzulin normálně produkuje, avšak organismus psa je k němu z určitých důvodů rezistentní (proto je nutná úprava jídelníčku). Svůj podíl na vzniku tohoto typu diabetu má i obezita a nebo aplikace některých léků (například preparátů na oddálení říje u fen).

Příznaky cukrovky u psů

Cukrovka se u psů projevuje velkou žravostí, zvýšenou žíznivostí (a tím spojeným častějším močením) a hubnutím. Psi, jejichž organismus neprodukuje dostatek trávicích enzymů (nedostatečné fungování slinivky břišní), fakticky hladoví, i když hltavě žerou. Nedostatečná aktivita štítné žlázy zpomaluje metabolismus psa, následkem čehož pes i při normální stravě tloustne. Tato porucha je často spojena s apatií a olysáním. Mezi další, závažnější příznaky cukrovky patří zvracení, deprese a kóma. Při neposkytnutí pomoci může zvíře na cukrovku i zemřít.

Diagnostika cukrovky u psů

Pokud máte podezření, že zrovna váš domácí mazlíček trpí cukrovkou, poraďte se se svým veterinářem. Nedostatečnou funkci slinivky břišní lze diagnostikovat hematologickým nebo koprologickým vyšetřením (vyšetřením krve a výkalů).

Léčba cukrovky u psů

Primární typ cukrovky je nutné léčit denními injekcemi inzulínu. Sekundární typ cukrovky je sice méně závažnější, přesto je při jeho léčbě nutná úprava jídelníčku psa.

Dieta u psů trpících cukrovkou

U obou typů cukrovky je důležitá pravidelnost podávání potravy a celková péče o psa. Jídelníček psa by měl být bohatý na glycidy, lipidy, proteiny a vlákninu (tyto látky nalezneme například v rýži, těstovinách, bílém masu a čerstvé zelenině). Ideální podíl krmné dávky je 2/3 masa a 1/3 krmiva obsahujícího glycidy a vlákninu.

Množství krmiva se odvíjí od hmotnosti psa:

  • 75 kcal na kilogram hmotnosti u malých plemen
  • 55 kcal na kilogram hmotnosti u velkých plemen

U primárního typu cukrovky, kdy je nutné podávat pacientovi inzulín (většinou 1 až 2x denně), je dieta mírnější a krmné porce by měly být menší.

Obezita u psů

Zakázané „ovoce" domácích mazlíčků

Dieta při onemocnění jater

Nejčastější choroby u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies