Světluška větší neboli Svatojánský brouček

Světluška je pozoruhodný tvor, který používá svůj světelný orgán, kter je mnohonásobně efektivnější než nejúspornější zářivky vytvořené lidmi. Světlušce větší se také lidově říká Svatojánský brouček.

Světluška větší

Světluška větší - Lampyris noctiluca

Převážnou část svého života prožije světluška v podobě dravé larvy. Období vrcholné aktivity těchto zvířat spadá do června a července. U nás je rozšířená převážně světluška menší.

Výskyt světlušek

Světluška větší žije ve velké části Evropy, ale ve skutečnosti je zde jen nemnoho narušených míst s loukami a lesy na vápenovém podkladu, které jsou pro ni nejvhodnější.

Lampyris noctiluca - ochrana druhu

Moderní zemědělské metody, pokračující v přeměňování dosud neporušené krajiny a možná i používání umělého světla přispěly k tomu, že se světluška větší stala v mnoha oblastech vzácným druhem.

Rozmnožování světlušek

Dospělé světlušky žijí pouhých několik dní. Tuto dobu zasvěcují jen vyhledáváním partnerů, páření a kladení vajíček. Při rozmnožování spotřebují veškeré energetické rezervy, které nashromáždili během larválního vývoje. Krátce po zajištění vzniku potomstva dospělé světlušky hynou. Bezkřídlé samičky se přes den skrývají před nepřátely v půdě. Po setmění vylezou světlušky ven a usadí se na trávě, kde svým světlem lákají samečky. Oplozená samička klade vajíčka do půdy jednotlivě nebo po dvou. Larva se líhne po dvou až čtyřech týdnech. Celý vývoj larvy trvá až tři roky a během této doby se larva několikrát svléká.

Velikost

Velikost je u samečků průměrně 1 centimetr, u samiček až 1,8 centimetru.

Potrava

Potravou světluškám jsou plži, které larvy usmrtí jedem při kousnutí. Dospělci většinou potravu nepřijímají.

Proč světluška svítí?

Typické u světlušek jsou světélkující orgány na spodní straně šestého a sedmého zadečkového článku. Nesvětélkují jen dospělci, ale i ostatní vývojová stadia. Svítivý orgán má poměrně složitou stavbu. Pod průhlednou vrstvou kutikuly přiléhá vrstva světélkujících buněk, pod kterou se nachází odrazová vrstva buněk s krystalky kyseliny močové.

Světélkující vrstva je protknuta hustou sítí vzdušnic a nervů a její buňky obsahují velké množství mitochondrií zásobujících buňky energií potřebnou pro fotochemickou reakci. Ta spočívá na oxidaci luciferinu na oxiluciferin za přítomnosti enzymu luciferázy. Jedná se o energeticky vysoce účinnou reakci, při které se 98% uvolněné energie přemění na světlo.

Zajímavosti ze světa světlušek

 

  • Světluškám se lidově říká Svatojánští broučci. Tuto přezdívku si vysloužili proto, protože se většinou objevují v období kolem svátku svatého Jana.
  • Evropské druhy světlušek svítí žlutozeleně, některé tropické druhy červeně a jeden japonský druh dokonce modře.
  • Narozdíl od samiček mají samečkové křídla a krovky, zato jsou však menší než samičky.
  • Světlušky mají velké oči směřující dolů, které vidí velice dobře. Široký štít je chrání před oslněním shora.
  • Samička má vyvinutější světélkující orgán než sameček.

Vyberte si to, co vás zajímá

Nártouni - noční savci s velkýma očima

Fenek má největší uši ze všech

Papoušek královský

Štíři - pouštní zabijáci

Želvy a pár zajímavostí o nich

Znáte všechna plemena koní?

Křečci a křečíci - druhy a základní informace o způsobu jejich života

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies