Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Nártouni - noční savci s velkýma očima

Nártouni žijí v deštných pralesích jihovýchodní Asie. Živí se hmyzem a drobnými obratlovci. Svou kořist loví nártouni výhradně v noci, proto také mají vynikající sluch i zrak…

Nártoun

Latinský název nártouna

Tarsius syrichta, T. bancanus, T. spectrum

Rozšíření a způsob života nártouna

Nártouni se dělí do tří skupin: nártoun filipínský (Tarsius syrichta), nártoun západosundský (Tarsius bancanus) a nártoun celebeský (Tarsius spectrum). Všechny tyto druhy nártounů mají neobyčejně dlouhé zadní nohy, skoro dvakrát větší než hlavu a tělo. Umožňují jim silný odraz při skocích ze stromu na strom.

 

Každá ruka a noha nártouna má pět dlouhých a štíhlých prstů. Všechny, kromě druhých a třetích prstů na nohách, jsou zakončeny nehty. Obrovské oči nártounů mají nápadně velké zornice, které se v noci rozšiřují. Zornice mají nártouni téměř nepohyblivé. Nártouni mohou otáčet hlavou na obě strany, a to až o 180 stupňů.

 

Nártouni se v noci pohybují nízko nad zemí, většinou v malých větvích slabších stromů. Ve dne však přespávají na mnohem vyšších a silnějších stromech. Budí se krátce před západem slunce, chvíli poté ještě odpočívají a nakonec se vydají na lov potravy. Za svítaní se opět vrátí na místa denního odpočinku.

 

Nártouni žijí na ostrovech jihovýchodní Asie. Nártoun západosundský žije na Borneu, jihu Sumatry a ostrově Bangka, nártoun filipínský na jihovýchodě filipínského souostroví a nártoun celebeský na ostrovech Celebes a Peleng.

Nártoun – velikost, hmotnost, délka života

Délka hlavy a těla: 10 – 15 cm
Hmotnost: 105 – 155 g
Délka života: až 12 let

Potrava nártouna

Nártouni filipínští a celebeští jsou převážně hmyzožravci. Jejich nejčastější kořistí jsou komáři, vážky, termiti, tiplice, saranče a šváby. Nártoun západosundský se také živí hmyzem, ale příležitostně loví i malé ještěrky, netopýry a hady. Je dokázáno, že dokonce zabíjí a žere ptáky, kteří jsou větší než on.

 

Nártouni nepatří jen mezi skvělé sběrače, ale i dobré lovce. Dokáží chytit i ptáka v letu tak, že na něj zničehonic skočí ze stromu a zmocní se ho oběma rukama.

 

Při vyhledávání či lovu kořisti pomáhá nártounům jejich vynikající sluch. V tlamičce schovávají dlouhé a ostré zuby, kterými svou ulovenou kořist snadno zabijí nebo znehybní. Pokud číhají na menší kořist, tak někdy seskočí na zem a tam ji požírají.

 

Nártouni musí pravidelně pít. Někdy se stane, že sestoupí ze stromů na zem a pijí z napajedla nebo řeky. Většinou jim však k uhašení žízně stačí voda zachycená po dešti na listech a kmenech stromů.

Rozmnožování u nártounů

Mláďata nártouna západosundského žijí ve společnosti své matky až do té doby, dokud se jí narodí další mládě. Poté od ní odcházejí a vyhledávají si vlastní prostředí.

 

Všechny druhy nártounů si svá teritoria značkují výměšky pachových žláz a močí. Na strategicky významných místech je otírají o kůru stromů.

 

Během rozmnožování se nártouni páří na stromech. Přibližně po šesti měsících březosti přivede samička nártouna na svět jen jedno mládě, které má už při narození otevřené obrovské oči a hustou srst. Od prvního dne narození umí malý nártoun šplhat, ale pořád je zcela závislý na mateřském mléce.

 

Když se matka vydá na potravu, nechá mládě samotné, ovšem neustále s ním udržuje hlasový kontakt.

 

Když je mláděti jeden týden, tak si pomalu začíná zvykat na normální tuhou potravu dospělých nártounů. Ve třech měsících už samo loví a obratně šplhá ve větvích stromů.

Nártoun a jeho ochrana

Všechny druhy nártounů trpí ničením svého životního prostředí. Nejvíce je ohrožen druh nártouna filipínského.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.