Želva a zajímavosti o ní

Želva je velmi oblíbené domácí zvířátko, které si často pořizujeme pro naše děti. Po celém světě existuje více než 200 druhů želv. Zajímavosti z jejich světa naleznete zde.
Želva

Želva a zajímavosti o ní

Želva je velmi oblíbené zvířátko, které si často pořizujeme pro naše děti. Po celém světě existuje více než 200 druhů želv. Zajímavosti z jejich světa naleznete zde.

Proč potřebují želvy zimní spánek?

Zvířata z mírných pásem, tedy z Evropy a severních USA musí v zimě přežívat v určitém klidovém stavu. Nízká teplota a chybějící nabídka potravy znemožňují zvířatům s proměnlivou tělesnou teplotou přežít v aktivním stavu. Pomáhají si navozením tzv. "zimního spánku", během kterého jsou všechny životní funkce neuvěřitelně zpomaleny.
Všechny procesy látkové výměny, tep srdce, dýchání a pohyb jsou redukovány tak, že krátkou zimu v pohodlí přežijí i zvířata s menšími rezervami tuku. U dospělých želv má zimní spánek velmi příznivý vliv na chování související s rozmnožováním. Natrvalo je nutný pro udržení plodnosti.

Samec nebo samička?

Pokud pro svou želvu hledáte odpovídajícího partnera nebo partnerku, musíte si vybrat mezi dospělejšími želvami. Čím je želva mladší, tím je těžší určit pohlaví. Samci mnoha druhů mají břišní krunýř (plastron) více prohnutý dovnitř než samičky. Samci mají zpravidla také o něco delší a mohutnější ocas s kloakou, umístěnou blíže k jeho konci. To lze poznat pouze při porovnání více přibližně stejně velkých zvířat. Samce želvy nádherné poznáme jednoznačně podle předních drápků, které jsou značně delší než u samiček.

Jak zjistit věk želvy?

Pokud neznáte rok narození želvy, musíte se spolehnout na odhad. Po třech letech musí mít zvíře přibližně jednu třetinu své konečné velikosti, po dalších dvou letech dosahují dvou třetin. Tyto údaje jsou však jen přibližné, protože rychlost růstu závisí na životních podmínkách. Tempo růstu se postupem věku zmenšuje. Není pravda, že lze určit stáří želvy podle "letokruhů" na jednotlivých štítcích krunýře.

Želva – božské zvíře

V Číně a Indii je želva často nedotknutelným patronem všech chrámů. V této části světa je nejvyšší koncentrace želvích příběhů a mýtů. Je to jediné ze čtyř božských zvířat, které prokazatelně existuje.

Nejznámější druhy želv

  • Želva vodní
  • Želva obrovská
  • Želva suchozemská
  • Želva sloní
  • Želva bahenní
  • Želva sladkovodní
  • Želva nádherná
  • Kareta obrovská
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 27 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies