Pyometra – hnisavý zánět dělohy

Gynekologické potíže občas potrápí i naše čtyřnohé miláčky, respektive fenky. Víte, jaké jsou příčiny hnisavého zánětu dělohy a jak poznáte, že tím vaše fenka trpí?

Tibetská doga

Neléčená pyometra končí smrtí

Pyometra neboli hnisavý zánět dělohy patří k nejobávanějšímu gynekologickému onemocnění fen. Děloha feny je pokryta žlázkami, které v případě onemocnění vylučují více sekretu, než je běžné. Onemocnění nastává většinou ve chvíli, kdy vaječníky produkují nadměrné množství hormonů. Pokud se přes děložní krček do dělohy dostane infekce v podobě bakterií, dochází k rozvoji pyrometry. V podstatě se v děloze začne hromadit hnisavý zánět, který při pozdní léčbě končí smrtí zvířete.

Pyometra může mít dvě formy, a to buď skrytou (krček dělohy je uzavřený), nebo se může prozradit hnisavým výtokem z dělohy. V prvním případě je diagnostika ztížena nenápadnými projevy této nemoci, fena z počátku pouze více pije a může se jí zvětšit břicho. V posledních stádiích nemoci fena přestává jíst, hubne, zvrací, je podrážděná a zcela vyčerpaná, trpí bolestmi a odmítá jakýkoli pohyb. Toxiny z dělohy postupně napadají orgány v těle, následuje celková intoxikace organismu. Druhá forma nemoci, tedy otevřená, se vyznačuje zapáchajícím výtokem, který má červenohnědou barvu.

Poznáte falešnou březost u fen?

Gravidita u psů a koček

Porodní boxy pro feny a štěňata

Pyometra se odstraní kastrací nebo léky

Pyometra se většinou objevuje u psů starších šesti let, které dosud neprodělali březost nebo u fenek, kterým jsou podávány léky proti předčasnému hárán či k přerušení březosti nebo se může rozvinout u fenky, která často trpí falešnou březostí. V takových případech může pyometra napadnout i velice mladou fenku.

Pokud máte jakékoli pochybnosti, ihned s fenou navštivte vašeho veterinárního lékaře. Veterinář provede několik běžných vyšetření, mezi které patří odběr krve, prohmatání břicha a sonografie dělohy, která prokáže, zda je děloha naplněná sekretem. Pyometra se může léčit léky nebo se přejde rovnou ke kastraci. Při ní se vyjme děloha i s vaječníky. Forma léčby závisí na pokročilém stádiu nemoci, dalším využití (je-li fena určena k chovu) a celkovém stavu feny.

Psí senioři - kdy je čas se rozloučit?

Pes a epilepsie - co teď?

Nejčastější nemoci pohybového ústrojí u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies