Chovatelka.cz

Pusťte domů jaro

Štěpánka Černíková

Vytvořte si netradiční aranžmá z oblíbených jarních cibulovin, které domov krásně provoní a dodají mu tu pravou jarní atmosféru. Víte, které cibuloviny se pro takové aranžmá hodí nejvíce?

Jarní květinové dekorace pro váš domov

Jako základ nám bude sloužit aranžovací hmota (tzv. florex) a vhodná nádoba (miska, košík, květináč, apod.), do které květinové aranžmá umístíme. Nejdůležitější součástí je samozřejmě  rostlinný materiál, připravíme si proto větvičky různých stromů (nejlépe již s mladými lístečky) a také květy různých cibulnatých rostlin, které jsou symbolem jara. Jak květiny do nádoby naaranžujeme, je čistě v naší režii.

Velmi efektně vypadají kombinace různých barev a tvarů květů dominantních cibulovin (s výraznými a velkými květy) s drobnějšími cibulovinami. K odlehčení můžeme použít větvičky (například větvičky kroucené vrby, kaliny, lísky, třesně nebo sakury) a drobnější cibuloviny, jako jsou například sasanky, modřence, fialami či hrachory. Snažíme se, aby aranžmá působilo vzdušným a nepřeplácaným dojmem.

Seznamte se s nejoblíbenějšími druhy cibulnatých rostlin Hyacinty (Hyacinthus)

Vybrat si můžeme z velkého množství různých odrůd hyacintů (více než 2000), které se od sebe liší zejména barvou květů a tvarem květenství (husté, rozvolněné apod.). V květinových aranžmá lze hyacinty použít buď řezané a nebo s ponechanou cibulkou - v obou případech dále rostou a vyvíjí se, čímž zajistí proměnlivost aranžmá. Navíc hyacinty krásně voní.

Hyacint východní - Hyacinthus orientalis Narcisy (Narcissus)

Narcisy jsou velmi oblíbené cibuloviny, které zná téměř každý. Vybrat si můžeme z pestré škály tvarů jejich květů. Mohou být oranžově, žlutě, bíle a nebo krémově zbarvené. Do květinových aranžmá se hodí narcisy řezané a nebo zasazené v květináči.

Narcis - Narcissus Nejčastější choroby a škůdci narcisů Tulipány (Tulipa)

Tulipány jsou oblíbené pro svou pestrost. K dostání jsou v mnoha barevných varietách, s různou velikostí a strukturou květů. Vybrat si můžeme z jednoduchých, plnokvětých, papouškovitých, pivoňkovitých, třepenitých, vícekvětých a mnoha dalších typů květenství. Tulipány lze stejně jako hyacinty použít buď řezané a nebo s ponechanou cibulkou - stejně jako hyacinty, tak i tulipány dále rostou a vyvíjí se, čímž zajistí proměnlivost aranžmá.

Tulipán - barevný posel jara Pryskyřník (Bupleurum)

Pryskyřníky v aranžmá vyniknou díky svým vysokým a krásně vybarveným kulovitým květům a také díky zajímavě zvlněnému stonku. Existují bíle kvetoucí, jasně žlutě, růžově i červeně kvetoucí pryskyřníky. Do květinových aranžmá se obvykle používají řezané.

Mečík a jeho pěstování Rychlení cibulnatých rostlin Velikonoční výzdoba oken a zahrady

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.