Pronajímáme byt

Chcete si přivydělat a máte volný byt? Ideální kombinace! Aby vám ale skutečně vydělával a nepřidělával zbytečné problémy, je třeba vědět, jak na to a na co si dát pozor!

Klíče v ruce

Jak a co pronajímat

Pronajímejte byt v osobním vlastnictví

Pokud hodláte byt k pronajímání teprve koupit, vždy volte osobní vlastnictví. Družstevní byt pronajímat nelze – jeho majitelem je totiž družstvo, ne vy.

Bydlení - moderní dekorace pro váš dům a byt

Moderní dům a byt - půdní vestavby

Moderní dům a byt - stylové sedací soupravy

Zařizujeme byt pro alergika

Tipy pro váš byt - oživte interiér!

Pronajímejte na dobu určitou

Smlouva o pronájmu musí mít vždy písemnou formu. Doporučujeme uzavřít smlouvu na dobu určitou (nejlépe na rok) a vždy po ukončení sepsat smlouvu novou. Smlouvu na dobu neurčitou lze sepsat pouze se souhlasem pronajímatele – tedy vás. Pokud se po nějaké době rozhodnete, že chcete v bytě bydlet sami – nebo z jiného důvodu dáte svému podnájemníkovi výpověď smlouvy, máte povinnost zajistit mu nové bydlení.

Nevíte, jak by měla taková smlouva vypadat? Podívejte se po vzorech na internetu nebo se poraďte s právníkem. V případě, že svěříte celou věc do ruky realitních makléřů, jsou povinni za vás sepsat smlouvu (a projednat ji s vámi) oni.

Nájem a podnájemníci – jak vybrat co nejlépe

Spousta lidí pod vidinou vysokých zisků zvolí přehnaně vysoký nájem – výsledkem je pak dlouhé, bezúspěšné hledání zájemce. Nakonec je také možné, že budete muset ze svých požadavků slevit. Doporučujeme se proto podívat na výši nájemného v pronajímaných bytech v okolí a příliš jejich průměr nepřesahovat.

S hledáním nájemce vám může pomoci i realitní kancelář, počítejte ale s tím, že provize za vyhledání nájemce dosahuje výše jednoho až dvou měsíčních nájmů. Nevýhodou je také to, že si nájemce nevybíráte sami – a nemusíte si padnout do oka. V případě, že se do hledání pustíte sami, organizujte hromadné prohlídky, kdy si zájemci uvědomí, že mají konkurenci a přinutí je to jednat rychle. Dobré je ptát se, proč hledají bydlení, jak dlouho chtějí zůstat a jaké mají zaměstnání. Do inzerátů nezapomeňte vložit fotografii – bez nich jim případní zájemci nemusí věnovat pozornost.

Co s nábytkem?

Máte byt vybavený nábytkem? Hledejte rovnou člověka, který chce zařízený byt. Ocení jej například studenti. Přítomnost nábytku ale dobře zvažte v případě, že jde o zastaralé kousky po babičce – v tomto případě je lepší jej vystěhovat. Obstarožní válenda dokáže zájemce odradit. Vždy ale v bytě ponechávejte lednici, pračku a kuchyňskou linku! Ještě před tím, než dáte světu najevo, že pronajímáte byt, jej dobře ukliďte, vymalujte a opravte, co je třeba. První dojem může být také poslední!

Kauce a finanční rezerva

Jakousi pojistkou je pro každého pronajímatele kauce – částka ve výši jednoho až tří nájmů. Slouží zejména k pokrytí finančních prostředků v případě, že vám nájemce dluží na nájmu nebo opravách závad, které sám zavinil. V tomto případě si dlužnou částku smíte z kauce odečíst. Zbytek jste ale povinni po ukončení nájmu vrátit. Pozor! Příliš vysoká kauce snižuje počet zájemců. Volte proto nižší kauci v případě, že se rozhodnete pro vyšší nájem – a naopak.

Zvláštní finanční rezervu u sebe mějte pro případ, kdy jeden nájemník odejde a potrvá, než seženete dalšího. Při změně nájemců může být byt i tři měsíce prázdný a vy budete muset nájem platit sami.

Opravy v bytě. Kdo je platí?

Je samozřejmě možné, že se v bytě občas něco pokazí. Zatímco drobné opravy by měl platit nájemník, rozsáhlejší změny hradí pronajímatel (výměna oken). O každé opravě musí pronajímatel vědět. Stejně tak o změně počtu nájemníků. Nájemník nesmí bez vašeho souhlasu v bytě provádět stavební ani jiné podstatné úpravy.

Při předání bytu by měly obě strany podepsat předávací protokol – obsahuje seznam věcí v bytě, počet klíčů a stav měřidel.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies