Pozor na špačky!

Špaček obecný je zpěvný pták, který se vyskytuje po celé Evropě a Asii. I když působí na první pohled nevinně, žádný andílek to rozhodně není. Společně se svými kamarády z hejna dokáže během chvilky zlikvidovat celou úrodu třešní nebo vinné révy. Víte, jak rostliny ochránit před náletem špačků?

Špaček obecný

Všeobecně o špačkovi

Špaček obecný (latinsky Sturnus vulgaris) je zpěvný pták, řadící se do čeledi špačkovitých (Sturnidae). Dorůstá do délky 19 až 22 centimetrů, jeho hmotnost se pohybuje v rozmezí od 60 do 90 gramů. Tělo má pokryto lesklým, černým peřím s modrými až modrofialovými odlesky. Během zimního období se na jeho hrudi objevují nápadité, bílé skvrny. Mláďata špačků jsou zbarvena do hnědošeda. Špaček obecný se vyskytuje převážně v Evropě a Asii, nejčastěji v městských a předměstských oblastech. Potkat jej můžeme ale i v zahradách, na polích nebo v lesích.

Pro špačka je typický jeho hlas - dokáže vydat širokou paletu různých zvuků, kromě toho i imitovat zpěv jiných druhů ptáků. Je to všežravec, živí se hmyzem, housenkami, pavouky, ale i různými druhy ovocných plodů.

Jak špaček škodí?

Jak jsme již uvedli výše, špaček se živí nejen hmyzem, ale také ovocnými plody. Velmi mu chutnají třešně, višně, vinná réva a další bobuloviny. Pokud na zahrádku přiletí jeden a okusí třešni nebo bobuli vinné révy, nic se neděje. Ovšem taková situace nastane málokdy. Špačci obvykle přilétají ve velkých hejnech a jsou schopni během chvilky zlikvidovat celou úrodu! Víte, jak své rostliny uchránit před náletem špačků?

Péče o vinnou révu na sklonku léta

Ochrana rostlin před špačky

Rostliny lze před špačky ochránit několika způsoby. První možností je využití tzv. plašičů ptáků, kterých je na trhu poměrně pestrá nabídka. K dostání jsou plašiče zvukové, které mají ve své elektronické paměti uloženy hlasy přirozených nepřátel zpěvných ptáků, případně poplašné hlasy druhů ptáků, pro které jsou určeny. Dalším typem jsou plašiče ultrazvukové. Ty jsou určeny zejména pro ochranu uzavřených, případně jen částečně uzavřených prostor a jsou poměrně drahé.

Další možností, jak uchránit plody před špačky, je pomocí speciálních ochranných sítí, které se umístí do těsné blízkosti rostlin (sítě se hojně používají například při pěstování vinné révy). Plody vinné révy lze také obalit do mikroténových sáčků - tak je ochráníme před špačky a navíc urychlíme jejich dozrávání.

Dočasně lze rostliny ochránit i tím, že na ně umístíme vysloužilá CD, případně alobal, který špačky na chvíli odradí od jejich činnosti. Je to ovšem pouze dočasné řešení, protože špačci jsou všeobecně nebojácní (dalo by se říci až drzí) ptáci, kteří se jen tak něčeho nezaleknou.

Další zajímavé články k tématu:

Sezóna mandelinek

Pozor na běláska zelného

Pryč s mechem v trávníku

Hlístice Nemaslug - zbaví vás slimáků

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies