Pozor na běláska zelného

Bělásek zelný (Pieris brassicae L.) je druh škůdce, který způsobuje značné škody na květáku, brokolici, kedlubnách, kapustě a bílém zelí. Víte, jak na něj vyzrát? Poradíme Vám!

Bělásek zelný

Bělásek zelný škodí na brukvovitých rostlinách

Bělásek zelný (Pieris brassicae L.) je druh škůdce, který se vyskytuje v Evropě, Asii i Africe. Značné škody způsobuje zejména na květáku, brokolici, kedlubnách, kapustě a bílém zelí. Běláska zelného poznáme tak, že má na předních špicích křídel typické černé skvrny. První generace může mít tuto kresbu zbarvenou dožluta. V posledních letech se četněji vyskytuje i jeho blízký příbuzný, kterým je bělásek řepový (Pieris rapae). Ten ovšem rostlinám neškodí - jeho stravu tvoří zejména plané a plevelné druhy rostlin. Dalším druhem je bělásek řepkový (Pieris napi), jehož housenky holdují listům planých rostlin z čeledi brukvovitých.

Jak bělásek zelný rostlinám škodí?

Bělásek zelný se vyskytuje na rostlinách ve dvou generacích. Bělásci první generace se na rostlinách vyskytují od konce dubna do počátku června. Tato generace je málo početná a jen výjimečně způsobuje větší škody. Druhá generace se vyskytuje v červenci a srpnu. Často bývá početnější a způsobuje větší škody. Larvy běláska zelného rostlinám škodí nejen okusováním listů, ale také svým trusem, kterým je znehodnocují. Larvy přezimují.

Jak rostliny před běláskem zelným ochránit?

Ošetření rostlin před běláskem je nutné v případě, že napadne více než 10% úrody. Při zvýšeném výskytu se doporučuje například posypat rostliny drcenými skořápkami vajíček, nebo je polít výluhem z šalvěje, rozmarýny či máty. Přirozenými nepřáteli bělásků jsou ptáci a také paraziti (například lumčík žlutonohý).

Rostliny lze ošetřit i insekticidní přípravky - doporučuje se například BIOBIT WP, DIMILIN 48 SC, NOMOLT 15 SC nebo STEWARD. Bělásci první generace jsou hákliví na chladné a deštivé počasí na jaře, které ovlivňuje jejich četnost. Čím chladnější jaro je, tím méně bělásků druhé generace se v létě na rostlinách vyskytne.

Housenky v zahradě - co s nimi?

Moderní zahrada bez nežádoucích návštěvníků

Mandelinka bramborová

Zahrada bez chemie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies