Moderní zahrada bez nežádoucích návštěvníků

Mšice, housenky, králíci nebo krtci, to všechno jsou nevítaní návštěvníci naší zahrady. Většinou na ně útočíme chemickým postřikem, který je k přírodě zbytečně drastický. Víme, jak se záškodníků zbavit šetrnější cestou.
Larva, housenka, list, rostlina

Slimáci na zahradu nepatří

Slimáci patří k nejrozšířenějším zahradním škůdcům. Vylézají ven pouze v létě v podvečerních hodinách, do rána ale dokáží nadělat pořádnou škodu. Pokud si na ně večer počíháte, posbíráte je a zlikvidujete, můžete počet slimáků výrazně snížit. Nechce-li se vám na slizské tvorečky sahat, můžete vyzkoušet jiný osvědčený trik: okolo napadených rostlin nasypte vápno nebo saze. Vápno ale nelze použít u kyselomilných rostlin, uškodili byste pak více svým pěstitelským výtvorům než slimákům!

Jednou z možností je také urychlit potravinový řetězec a hodit do záhonu ježky, žáby nebo ropuchy, pro které jsou slimáci delikatesou.

Ptáci více pomáhají než škodí

Také ptáci mohou občas napadnout naši úrodu. Zároveň je ale třeba si uvědomit, že nám pomáhají likvidovat housenky. Na nízké stromy a keře můžete nahodit silonové sítě nebo zkusit jiné vyzkoušené metody – strašáka nebo na větvích zavěšené plechovky.

Divocí králíci nemají šanci

Pokud se na vaši zahradu tajně vloupe divoký králík, ošetřete ji dusíkatým vápnem. Králíci nesnáší jeho zápach.

Obtížného hmyzu se lze také zbavit

Ať vás ani nenapadne tasit chemické postřiky. Většině druhů hmyzu se můžete účinně bránit díky látkám obsaženým v rostlinách! Například mravenců se zbavíte tak, že jim do cesty položíte list ořešáku. Ořešák nemají rády ani mouchy, včely a vosy. Pokud se vos chcete zbavit natrvalo, na strom, kde se slétají, pověste PET láhev naplněnou sladkou tekutinou. Má-li láhev úzké hrdlo, hmyz vlétne dovnitř a tam se utopí. Lapačku vos můžete zakoupit i v obchodě.

Housenky milují kapustu

Larvy motýlů bývají mimořádně žravé, pochutnávají si zejména na kapustovitých rostlinách. Jejich likvidace se obvykle bez chemického postřiku neobejde. Můžete být ale schovívaví a vymezit kousek zahradní plochy rostlinkám, kterým se mohou housenky živit.

Mšice – další zahradní škůdci

Mšice napadají mladé výhonky a sají z nich rostlinné šťávy. Těchto obtížných zahradních škůdců se dočasně zbavíte výluhem z kopřiv, přesličky nebo tabáků. Dlouhodobější účinek má výsadba aksamitníku, který láká pojídače hmyz jako je slunéčko sedmitečné nebo zlatoočko.

Krtky likvidujte opatrně

Krtek je zvíře chráněné, proto jej nemůžete ze zahrádky vypudit nešetrným způsobem. Existují naštěstí speciální odpuzovače, které vydávají zvuk lidskému uchu neslyšitelný, ale pro krtky nesnesitelný.

Další tipy pro moderní zahradu

Zavlažování v moderní zahradě

Plotové nůžky vám vytvarují živé ploty

Sekačky na trávu

Skalka – jak ji zakládat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies