Hlístice Nemaslug - zbaví vás slimáků

Slimáci patří mezi nejrozšířenější zahradní škůdce. Možností, jak je vyhnat ze své zahrádky je hned několik. Vyzkoušet můžete například aplikaci parazitických hlístic zvaných Nemaslug, které se dostanou do těla slimáka, ve kterém parazitují tak dlouho, dokud neuhyne.

Slimák na mrkvi

Slimáci do zahrady nepatří

Slimáci patří k nejrozšířenějším zahradním škůdcům a boj s nimi svádí na své zahrádce téměř každý pěstitel. Nejpočetnější jsou v létě, kdy vylézají ven v podvečerních hodinách. Pokud je v podvečer neposbíráme, mohou nám na zahrádce do rána udělat pěknou paseku. Způsobů, jak je ze zahrádky vyhnat, je hned několik. Můžeme je sbírat ručně, okolí rostlin ošetřit vápnem či sazemi a nebo na slimáky poslat přirozené nepřítele, kterými jsou ježci, žáby, ještěrky a nebo také hlístice zvané Nemalug.

Biologický predátor - hlístice Nemaslug

Parazitické hlístice lze zakoupit ve specializovaných prodejnách se zahradními potřebami nebo přes internet pod obchodním názvem „Nemaslug". Jsou to hlístice mikroskopických rozměrů, které se na zahradu aplikují prostřednictvím zálivky. Tyto hlístice svým čichem samy vyhledávají slimáky a přirozenou cestou se dostanou do jejich těla, kde začnou parazitovat (hlístice obsahují symbiotickou bakterii Moraxela osloensis) a zahubí je.

Po aplikaci parazitických hlísti obvykle přestávají slimáci do 5 dnů přijímat potravu a během následujících 14 dní hynou (obvykle pod zemí, nemusíme se tedy bát, že bychom měli zahradu plnou uhynulých slimáků). Jakmile splní hlístice svou funkci, opustí tělo hostitele a hledají nového. Hlístice působí dlouhodobě - až po dobu 6-ti týdnů.

Je dobré vědět...

Parazitické hlístice je vhodné na zahradu aplikovat co nejdříve, nejlépe hned při prvním výskytu slimáků. Čím déle budeme s aplikací hlístic vyčkávat, tím vyšší je riziko, že se slimáci na zahrádce nekontrolovatelně přemnoží a také, že účinnost hlístic nebude 100% (hubí zejména mladé plže a slimáky). Parazitické hlístice je možné aplikovat na ornou půdu, zeleninu i okrasné rostliny. Použít je můžeme ve sklenících i na otevřených plochách. Nemusíme se bát, že by rostlinám či jiným zvířatům uškodily.

Další zajímavé články k tématu:

Jak ekologicky likvidovat slimáky

Moderní zahrada bez nežádoucích návštěvníků

Plži v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 14 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies