Popínavky pro vaši zahradu

Pnoucí rostliny dodají vaší zahradě, dveřím, plotu nebo i nepěknému vjezdu do garáže jinou tvář. Je třeba jim dopřát vhodnou, pevnou oporu. Dnes vám povíme co, které rostliny potřebují, aby rostly do krásy.

Popínavá rostlina

Ovíjivé pnoucí rostliny

Výhonky těchto popínavek se při růstu otáčejí, aby našly vhodnou oporu. Pokud oporu najdou, začnou se otáčet a rychle růst vzhůru. Výhonky, které oporu nenajdou, přestávají růst. Tohle pravidlo platí u většiny druhů ovíjivých pnoucích rostlin. Které popínavky můžeme do této skupiny zařadit? Různé druhy zimolezů, vistárie, rdesno baldašuánské, akcii, kiwi, opletka či klanoplaška. Rostliny nemají specializované orgány, kterými by se přichytili k rovné ploše, ale po sloupcích pergoly či kolem stromu nemají s přichycením problém.

Vzpěrné pnoucí dřeviny

Ani tyto popínavky nemají žádné specializované orgány pro přichycení. Mezi pnoucí dřeviny patří pnoucí růže a jasmín nahokvětý. Rostliny mají dlouhé šlahounovité větve, těmi se opírají o podklad. Umí se přidržovat krátkými kolmými větvičkami a trny. Pro tyto popínavky jsou opěrné konstrukce nezbytné.

Kořenující pnoucí dřeviny

K podkladu se přichytí díky příčepivým kořínkům. Kořínky jsou po celé délce rostliny, ze strany, kde se nedostane světlo. Příčepivé kořínky má trubač, břečťan, a brslen Fortuneův. Postranní větvičky těchto rostlin rostou šikmo od větve hlavní, takže se rozrůstají i do šířky. Jsou vhodné k pokrytí velkých ploch. Jediné co potřebují je hrubý podklad, hladká omítka tedy není to pravé.

Úponkaté pnoucí dřeviny

Sem patří réva vinná a různé druhy plaménku. Když se podíváte na révu, jistě si všimnete úponků, které rostlina vytváří. Úponky vznikly přeměnou listů a větví, logicky tedy slouží k upevnění dřeviny k podkladu. I přes úponky réva a plamének potřebují opěrnou konstrukci.

Úponkaté dřeviny s adhezními terčíky

Přísavník pětilistý a přísavník trojcípý nepotřebují žádnou konstrukci ani upevnění. Zvládnou se udržet i na hladkém povrchu. Na konci úponků totiž mají malé plošky, pokryté lepkavou hmotou, ty se přilepí k podložce a fungují jako přísavky, terčíky.

Živá fasáda domů

Popínavé rostliny na zahradě

Plamének a jeho choroby a škůdci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies