Živá fasáda domů

Živá fasáda z popínavých rostlin je velmi vhodným řešením pro domy s malými městskými zahradami i pro velké venkovské domy. Popínavé rostliny nezabírají mnoho místa, snižují významným způsobem prašnost a hlučnost a také vypadají velmi efektně.
Dům, okno

Živá fasáda domů

Živá fasáda, neboli fasáda domu obrostlá popínavými rostlinami má hned několik výhod. Nejen, že dům působí přirozeně a zároveň je chráněný, ale také živá fasáda působí velmi dekorativně. Během roku fasáda mění svou barevnost a také tvar, tudíž se jen tak snadno tato fasáda neokouká.

Popínavé rostliny chrání a izolují

Popínavé rostliny mají pro zdivo praktický význam. Mezi rostlinným krytem a obrostlou fasádou vznikne prostor, který působí jako tepelně izolační vzduchová vrstva.

Živá fasáda je vhodná i pro městké domy s malými zahradami

Popínavé rostliny jsou velmi vhodným řešením pro domy s malými městskými zahradami i pro velké venkovské domy. Popínavé rostliny nezabírají mnoho místa, snižují významným způsobem prašnost a hlučnost. Díky transpiraci popínavé rostliny také mírně zvlhčují okolní ovzduší.

Jak mít krásnou a hladkou fasádu z popínavých rostlin

Nejvhodnější rostlinou je přísavník. Tato popínavá rostlina se přichytí na jakoukoliv omítku a není potřeba ji zde nějakým zvláštním způsobem upevňovat. Dalším rešením je kombinace rychlerostoucího lilku s přísavnými terčíky a břečťanu. Konce břečtanu je vhodné k omítce připevnit malými příchytkami.

Jak pečovat o popínavé dřeviny?

Při výsadbě popínavých rostlin nezapomínejte na nároky jednotlivých druhů. Ne všechny druhy popínavých rostlin snesou přímé slunce (například pnoucí růže a zimolez mají raději stinnější stanoviště). Plamének a vistárie mají raději kořeny ve stínu avšak listy a květy na slunci. U popínavých rostlin platí dvojnásob pravidlo, že když rostou do výšky, jejich kořen proniká do hloubky. Je vhodné, abyste každoročně u popínavých rostlin prováděli udržovací řez.

Tipy pro krásnou zahradu

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies