Plamének a jeho choroby a škůdci

Plaménky neboli Clematisy jsou velmi oblíbené zahradní popínavé květiny, poměrně nenáročné na pěstování. Jak jim pomoci, napadne-li je nějaká choroba nebo rostlinný škůdce?

Klematis

Plíseň šedá

Plíseň šedou můžete nalézt na rostlině běžně. Na listech plaménků se objevuje bílý povlak, který může napadat i ostatní části rostliny, jako jsou například mladé výhonky a květy.

Ochrana plaménku:

Preventivně se braňte přehuštění rostliny a zajistěte také dobrou cirkulaci vzduchu kolem celé rostliny. Pokud již je rostlina z větší části napadena, odstřihněte všechny napadené části a zbytek rostliny ošetřete fungicidem.

Zelené květy

Najdeme-li zelené květy při prvním kvetení, je možnou příčinou chladné počasí. Nejvíce jsou postižené nechráněné části rostlin. Před velmi extrémním počasím chraňte plaménky netkanou textilií. Pokud se zelené květy objeví později, během sezóny, je příčinou bakteriální infekce.

Ochrana:

Pokud jde o bakteriální infekci, je nejlepším způsobem rostliny vykopat ze země a zlikvidovat.

Škvoři

Škvoři jsou aktivní zejména v noci. Požírají mladé listy a květní poupata clematisů.

Ochrana:

Škvorů se zbavíte poměrně jednoduše. S pomocí nastraženého květináče se slámou, který pověsíte v blízkosti clematisu. Z květináče můžete škvory ráno dobře posbírat a zlikvidovat.

Houbové infekce

Povadlé výhonky a černé okraje listů jsou příznakem houbových infekcí. Nové a zdravé výhonky však mohou vyrůst ze země anebo ze stonku již napadené části.

Ochrana:

Pokud je potřeba, odstraníme poškozené stonky a necháme jen zdravé části. Plaménky většinou nákazu houbovými infekcemi přežijí.

 

Informace k chorobám a škůdcům rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Plži v zahradě

Pokojové rostliny a jejich choroby

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies