Podzimní péče o trávník

Aby mohl být trávník chloubou vaší zahrady, je třeba se o něj starat nejen v letních měsících. Víte, jakou potřebuje péči na podzim?

Bosá noha šlape na hrábě

Podzim – příprava zahrady na zimní odpočinek

Na podzim se příroda chystá ke spánku a také trávník musí být na toto období náležitě připraven. Mezi vaše hlavní úkoly patří hrabání listí, provzdušňování, sekání trávníku a hnojení. Na podzim můžete také zakládat nový trávník nebo opravit poškozená místa, kde je tráva zežloutlá, uschlá nebo vykopnutá.

Hrabání listí

Neshrábnuté listí na trávníku po několika dnech vytvoří vlhké a tmavé prostředí, pod kterým se rychle tvoří plísně a tráva nemůže dýchat. Proto je třeba listí shrabovat průběžně. S malou vrstvou si poradí i sekačka, větší vrstvy můžete zlikvidovat s pomocí zahradního vysavače – ušetříte si tak spoustu práce. Směs rozsekané trávy a listí (nebo pouze listí) můžete později použít na kompost.

Kde listí ponechat

Listí na cibulovinách a trvalkách vytváří přirozenou ochranu, takže je můžete přes zimu ponechat.

Sečení trávníku

Na podzim roste tráva velmi pomalu, ale přece. Stačí ji posekat dvakrát až čtyřikrát do měsíce. Nikdy ji ale nenechávejte kratší než 4 cm – příliš nízký trávník je totiž náchylnější a poškození zimou. Jakmile teplota klesne pod 7 ºC, sekat přestaňte.

Provzdušnění

V průběhu roku se na trávníku vytváří nepropustná vrstva ze zbytků trávy, plevele a mechu. Zabraňuje pronikání vody a živin do půdy. Sešlapáváním trávníků během jara a léta se také vytlačuje vzduch – ani jedno trávníku zrovna neprospívá. Proto je tolik důležité jej na podzim provzdušnit. Poslouží vám k tomu speciální přístroj zvaný vertikulátor anebo si budete muset poradit s hráběmi – vpichujte je do hloubky 15 cm a na místě jimi vždy lehce zakývejte.

Podzimní hnojení

Zatímco v sezóně je žádoucí hnojit trávník výživou s vysokým podílem dusíku, který podporuje růst, na podzim je určené hnojivo s vyšším obsahem draslíku. Syntetická hnojiva můžete také nahradit vlastním kompostem vytvořeným ze zbytků trávy a listí.

Moderní zahrada - dokonalý trávník snadno a rychle

Choroby a škůdci trávníku

Travní koberce

Zavlažování trávníku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies