Chovatelka.cz

Pěstujeme pokojový javor

Štěpánka Černíková

Abutilon hybridum je oblíbenou pokojovou rostlinou, které se lidově přezdívá pokojový javor. Tento název rostlina získala díky listům, které jsou velmi podobné listům javoru. Přečtěte si více o jejím pěstování.

Všeobecně o domácím javoru

Abutilon, kterému se lidově přezdívá mračňák a nebo pokojový javor, je až metr vysoký keřík s neopadavými, dlaňově laločnatými a hladkými listy. Ve vhodných podmínkách kvete po celý rok. Květy jsou velké, zvonkovitého tvaru. Mohou být červené, oranžové, žluté a nebo bílé. V současné době jsou na trhu k dostání nové, barevně zajímavé hybridní odrůdy, které více kvetou a jsou kompaktního vzrůstu. Existují i převislé druhy mračňáku (například Abutilon megapotamicum).

Umístění a pěstební teploty

Mračňáku vyhovuje takřka jakékoliv umístění, avšak rostlina by neměla být na přímém slunci. Spokojí se s místem v polostínu. Může se letnit, což ji velmi prospívá. Při nedostatku světla může pestrost listů zmizet. Abutilonu vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C, maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Pěstujeme mexický eukalyptus Pokojové rostliny - Sloní noha Pěstujeme čínský čajovník Letnění pokojových rostlin Zálivka a vzdušná vlhkost

Rostlinu pravidelně zaléváme, k zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty. Mračňák má rád vlhko, proto jej v letních parnech jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku.

Hnojení a substrát

Od března do září rostlinu přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Vysazují se do širokých , ale nízkých květináčů. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení pokojového javoru

Každým rokem (nejlépe na jaře) je vhodné provést u mračňáku zpětný řez (zakrácení výhonů na polovinu). Ořezané větvičky lze  použít pro množení - stačí je vložit do nádoby s vodou a umístit na světlé a teplé místo, kde budou moci zakořenit.

Choroby a škůdci

Rostlina může být občas napadena molicemi, sviluškami a nebo mšicemi.

Pěstujeme Narančilu, neboli chlupatý pomeranč Gotu kola a její pěstování Pěstujeme citronellovou trávu

Hodnocení: 4.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.