Pěstujeme kokosovník

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) ) je palma z čeledí rekovitých, která se pěstuje jako oblíbená pokojová rostlina okrasná listem. Přečtěte si více o tom, jak o kokosovník správně pečovat.

Kokosovník

Všeobecně o kokosovníku

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) je palma z čeledí arekovitých, původem pravděpodobně z jihovýchodní Asie. Kokosovník se pěstuje již více než 3000 let. V Indii jsou první záznamy o jeho pěstování datovány již kolem roku 1000 př.n.l. Dříve se ze skořápek soustružily knoflíky a misky. Středoevropané se o kokosovníku dozvěděli v 16. století z antických spisů a herbářů.

Jak kokosovník vypadá?

Ve své domovině kokosovník dorůstá do výšky okolo 30 metrů, v pokojových podmínkách dorůstá do výšky maximálně 3 metrů. Kokosovník ořechoplodý vyrůstá z ořechu, který je napůl zapuštěný v květináči. Kmen je pokryt hustými kruhovými jizvami. Listy podlouhlého tvaru vyrůstají na vrcholku palmy a mají silnou tenkou žilku uprostřed. Květy vyrůstají v dlouhých latách z paždí listů a mají žlutou barvu. Jsou samčí i samičí, opylování probíhá samosprašně. Pěstován je pro svůj plod, respektive jeho semeno, nazývané kokosový ořech.

Pěstujeme kokosovník

Stanoviště a pěstební substrát

Kokosovník ořechoplodý vyžaduje světlé stanoviště v bytě, ne však přímé sluneční světlo. Vyžaduje propustný živný substrát s větším podílem rašeliny. Vhodný pěstební substrát pro pěstování kokosovníku se skládá z rašeliny a písku.Rostliny vyžadují teplotu 25 - 28 °C. V zimě by teplota při pěstování neměla klesnout pod 18°C.

Zálivka a vzdušná vlhkost

Kokosovník je náročný na živiny a bohatou zálivku, půda by proto nikdy neměla vyschnout. Nejvhodnější je jej zalévat odstátou vodou a nebo květináč umístit do misky s vlhkými oblázky. Nadbytečná zálivka rostlině také škodí. Má vysoké nároky na vlhkost, proto denně rosíme vlažnou vodou.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Množení

Kokosovník množíme převážně semenem. Semena dva dny před výsadbou máčíme v teplé vodě (30 - 35°C). Poté semena vysazujeme do substrátu. Když jsou palmy velké 10 centimetrů, musíme je přesadit do květináče.

Přesazování

Přesazujeme pouze tehdy, pokud kořeny vyčnívají z květináče. Palmy špatně snáší časté přesazování.

Palmy vhodné k celoročnímu pěstování na zahradě

Palmy - choroby a škůdci palem

Péče o palmy v interiéru

Kentia (howea belmoreana) - správná palma pro váš byt

Caryota mitis - karyota

Chamaedorea elegans - Chamaedorea sličná

Phoenix canariensis - Datlovník kanárský

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 4 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies