Palmy vhodné k celoročnímu pěstování na zahradě

Seznamte se s odolnými druhy palem, které můžete snadno pěstovat i na své zahrádce. Níže uvedené druhy přečkají i náročnější zimu bez problémů.

Trachycarpus wagnerianus

Trachycarpus fortunei

Trachycarpus fortunei se řadí mezi odolné palmy pocházející ze Středomoří,které krátkodobě vydrží i teploty do -17 °C. Trachycarpus je palma dorůstající do výšky 10 metrů, její kmen je pokryt dlouhými vlákny, listy jsou velké a leskle zelené.

Trachycarpus wagnerianus

Trachycarpus wagnerianus, je další palmou, kterou můžete bez problémů na zahradě pěstovat. Je vhodná i do menších zahrad protože nevytváří rozložitou korunu. V zimě snese teploty do – 20°C. Oproti Trachycarpus fortunei má menší, kulaté listy, které jsou poměrně tuhé (proto se v zimě tyto listy netřepí a lépe odolávají větru).

Raphidophyllum hystix

Zajímavá, pomalu rostoucí palma keřovitého vzhledu vydrží teploty až do -28°C. Raphidophyllum hystix pochází z jihovýchodních států USA, kde je velmi oblíbená právě díky své odolnosti. Dorůstá do výšky 2 metrů, často odnožuje a vytváří keřovité shluky. Odnože můžete odřezávat, palma roste rychleji do kmínku, čímž se dá docílit klasického vzhledu palmy.

Sabal minor

Sabal minor je palma pocházející ze středovýchodu USA,, stejně jako Raphidophyllum snese teploty až do -20°C. Palma vytváří maximálně 3 metry vysoký kmen s bohatými modrozelenými listy, které rostou spíše ve spodní části palmy. Variety Sabal minor "Northern Texas" a Sabal minor "Louisiana" se stříbřitě zbarvenými listy vydrží teploty až do -26°C.

Nannorrhops ritchiana

Nannorrhops ritchiana pochází z horských oblastí Pákistánu, Afgánistánu a Íránu. Dorůstá do výšky okolo 7 metrů. Listy jsou tuhé, kožovité, modrozeleně zbarvené. Tato palma je velmi odolná vůči prudkým změnám teplot, snese teploty až do -23°C.

Serenoa repens

Serenoa repens je velmi odolná palma menšího vzrůstu pocházející z jihovýchodu USA. Dorůstá do výšky okolo 3 metrů, poměrně málo odnožuje, v přírodě vytváří skupiny vyrůstající z polehlého kmene. Serenoa repens snese teploty až do -20°C. Serenoa repens "silver" je stříbrná varieta, která se vyznačuje světle šedým zbarvením listů.

Nezapomeňme na odolné exotické juky a agáve

Na zahradě můžete pěstovat bez problémů i mrazuvzdorné juky na kmínku (Yucca thompsoniana, Yucca rostrata, Yucca elata). Exotické rostliny připomínající palmy se od sebe liší výškou (nejvyšší má 2 metry), růstem a barvou listů.

Další zajímavou a velmi odolnou rostlinou, kterou můžete na své zahrádce pěstovat, je Agáve (Agave havardiana, Agave neomexicana). Juky i agáve snesou teploty až do -23°C, Agave neomexicana snese teploty až do -26°C.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies